Vrijstelling btw voor advocaten staat ter discussie
De cijferberoepen, een verzameling van boekhouders, accountants en revisoren, hekelen het feit dat advocaten niet btw-plichtig zijn.
Volgens Benoït Vanderstichelen, ondervoorzitter van het Instituut van de Accountants en Belastingconsulenten (IAB), zou dat hen een concurrerend nadeel bezorgen. “Als een advocaat een fiscaal advies geeft aan een bedrijf, moet hij geen btw aanrekenen. Wij moeten dat wel doen”, aldus Vanderstichelen.
Dat advocaten geen btw moeten betalen, maar fiscale en andere adviseurs wel, vindt de Orde van Vlaamse Balies geen concurrentieverstoring. “Een invoering van btw zou leiden tot een hogere kostprijs voor de toegang tot justitie”, klinkt het bij de Orde. Bovendien biedt de advocatuur de garantie dat juridisch advies wordt gegeven door iemand met een gepaste opleiding, in alle onafhankelijkheid en in het uitsluitende belang van zijn cliënt.”
Europa laat niet toe dat wij btw aanrekenen voor juridisch advies aan bedrijven en niet aan particulieren, aldus de OVB.
De onthouding van btw zou de Belgische schatkist tussen 1995 en 2005 880 miljoen euro hebben gekost (cijfers De Tijd). Een btw-invoering zou volgens fiscaal advocaat Luc De Broe tot 180 miljoen euro kunnen opleveren.
Volgens André Bert, voorzitter van het Instituut van de Accountants en Belastingconsulenten (IAB), zijn sommige advocaten wel bereid om het debat aan te gaan. “Ze beseffen goed dat het maar een kwestie van tijd is voor ze btw-plichtig worden.”
Febelfin-topman Michel Vermaerke wijst wel op een verhoging van de kostprijs van fusies, overnames en andere transacties, maar het is voorlopig nog koffiedik kijken wat een btw-plicht inhoudt voor de advocaten zelf. (SDG/bron: De Tijd, persbericht Orde van Vlaamse Balies)
Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier