Vrees dat onrust in Cyprus overslaat naar andere eurolanden
Door een deel van de financiële noodhulp aan Cyprus te verhalen op spaartegoeden in het land is een gevaarlijk precedent geschapen, menen financiële experts.
Door een deel van de financiële noodhulp aan Cyprus te verhalen op spaartegoeden in het land is een gevaarlijk precedent geschapen, menen financiële experts. Het valt te vrezen dat de onrust in Cyprus overslaat naar andere crisislanden als Griekenland, Italië en Spanje.
Zaterdag kwam er in Cyprus een zogeheten ‘bank run’ op gang toen bekendgemaakt werd dat spaarders flink mee gaan betalen aan het reddingspakket dat met de overige eurolanden overeengekomen is. Spaarders met minder dan 100.000 euro op hun rekening gaan een heffing van 6,75 procent betalen, boven dat bedrag is dat 9,9 procent. In geen van de vier eerdere reddingsoperaties in de eurozone werd de rekening gedeeltelijk verhaald op spaarders. De vrees bestaat dan ook dat de onrust overslaat naar andere noodlijdende eurolanden, zo valt te horen bij financiële experts en in de krantencommentaren.
Bank run
‘In Cyprus zal er bijna zeker een massale afhaling van gelden komen eens de banken terug openen,’ zegt Trends-hoofdredacteur Johan Van Overtveldt. ‘Maar ook in andere crisislanden als Griekenland, Portugal, Spanje en Italië zullen vele burgers, en zeker ook de houders van grote bankdeposito’s, nu wel eens zeer diep nadenken.’ Lees meer.
Hoofdeconoom Joachim Fels van Morgan Stanley spreekt van een ‘zorgwekkend precedent dat mogelijk systeemrisico’s met zich meebrengt als spaarders in andere zwakke eurolanden vrezen voor een soortgelijke behandeling in de toekomst.’ Eenzelfde mening vielt te horen bij de Belgische professor Paul De Grauwe in De zevende dag op Één.
Ook de Britse krant The Independent vreest voor een kapitaalvlucht in andere eurolanden. ‘Als spaarders zich gaan afvragen of hun bankrekeningen in zwakke eurolanden nog wel veilig zijn, kan dat leiden tot een bankrun in Griekenland, Italië en Spanje,’ luidt het.
The New York Times verwoordt het zo: ‘De onrust in Cyprus kan een golf van besmetting veroorzaaken die ertoe kan leiden dat ECB-voorzitter Mario Draghi zijn belofte moet nakomen om ‘al het mogelijke te doen’ om de euro te beschermen.’ (KVDA)
Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier