Zit je dochter of zoon veilig op kot? (checklist)

© iStock
Roel Van Espen medewerker Trends

Het nieuwe academiejaar is deze week van start gegaan. Zit jouw studerende zoon of dochter op kot? Hoe zorg je er dan voor dat hij of zij daar goed beschermd is?

Voor je gezinswoning heb je wellicht een brandverzekering afgesloten. Die vergoedt schade in en rond het huis die veroorzaakt wordt door onder andere brand, blikseminslag of een storm. Maar wist je dat diezelfde polis vaak ook de studentenkamer van je kinderen mee verzekert? Een voorwaarde is wel dat ze op jouw adres gedomicilieerd zijn.

Waar moet je zeker op letten? Een checklist:

– Je doet er sowieso goed aan om aan je verzekeraar te melden dat je zoon of dochter op kot zit. Hij zal dan nagaan of de brandpolis voldoende waarborgen voorziet. In sommige gevallen is een uitbreiding van je huidige contract vereist. In dat geval betaal je een beperkte extra premie.

– De brandpolis vergoedt ook eventuele schade aan de inboedel. In principe zijn dus ook computer en de televisie op kot verzekerd. Toch is dit een goed moment om na te gaan of de verzekerde waarde nog steeds volstaat. Check dit samen met je verzekeraar, en vermeld ook meteen de waardevolle spullen op het kot van je kind.

– Voorziet je brandverzekering ook in een facultatieve bescherming bij diefstal van de inboedel van je gezinswoning? Weet dan dat die extra waarborg, naargelang de verzekeraar, niet altijd geldt voor de bezittingen in de studentenkamer van je zoon of dochter. Overweeg dus om een extra diefstaldekking af te sluiten voor zijn of haar spullen.

Andere waarborgen

Je familiale verzekering dekt eventuele kosten wanneer jij of een van je gezinsleden iemand anders lichamelijke of materiële schade toebrengt in de privésfeer. Goed om weten is dat niet alleen je inwonende, maar ook elders verblijvende kinderen mee verzekerd zijn binnen die polis. Tenminste, als ze nog op jouw adres gedomicilieerd zijn.

En gaat je zoon of dochter studeren in het buitenland, bijvoorbeeld in het kader van het Erasmus-uitwisselingsprogramma? In dat geval doe je er doorgaans wel goed aan om een extra verzekering af te sluiten. Hiermee is je kind ook ver van huis optimaal beschermd tegen onvoorziene gebeurtenissen.

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content