Wanneer kies je welke overlijdensverzekering?

© iStock
Roel Van Espen medewerker Trends

Een sterfgeval is niet alleen erg op persoonlijk vlak, maar kan ook leiden tot financiële drama’s. Met een overlijdensdekking kan je gelukkig heel wat problemen vermijden.

Een overlijdensverzekering waarborgt de uitbetaling van een bedrag aan een begunstigde (meestal je partner of kinderen) wanneer je vóór de einddatum van het contract sterft. Je kan zo’n polis afzonderlijk afsluiten, maar deze dekking kan ook deel uitmaken van een levensverzekering die je aangaat in het kader van extralegale pensioenopbouw.

Bij een levenslange overlijdensverzekering wordt een bedrag uitgekeerd zodra jij als verzekerde sterft. Bij een tijdelijke verzekering gebeurt dat enkel wanneer je overlijdt vooraleer het contract afgelopen is. Je hebt dan de keuze tussen een formule met vast kapitaal en met afnemend kapitaal. Welk type je het beste kiest, is afhankelijk van je gezinssituatie en je behoeften.

Met vast kapitaal

Enerzijds is er de tijdelijke overlijdensverzekering met vast kapitaal. Die garandeert je nabestaanden een bedrag dat identiek blijft gedurende de volledige looptijd van het contract. Zo’n polis kan nuttig zijn in volgende scenario’s:

  • Je bent een alleenstaande ouder met tieners. Je kan de levensstandaard van je kinderen dan verzekeren via een eenmalig vast bedrag (bijvoorbeeld 30.000 euro) tot wanneer ze 21 jaar zijn.
  • Je bent samen met je partner eigenaar van een tweede verblijf. In dat geval kan je de nalatenschap beschermen door een som ten bedrage van de te betalen successierechten (bijvoorbeeld 15.000 euro) te voorzien gedurende de volgende tien jaar.

Met afnemend kapitaal

Daarnaast is er de tijdelijke overlijdensverzekering met afnemend kapitaal. Die zorgt eveneens voor een optimale bescherming bij overlijden, maar het verzekerd kapitaal neemt elk jaar af. Zo’n dekking kan je overwegen in volgende situaties:

  • Je kinderen vangen binnenkort hogere studies aan. Je kan dan hun studiekosten (bijvoorbeeld jaarlijks 6.000 euro) gedurende zes jaar waarborgen. Bij aanvang bedraagt het verzekerde kapitaal 36.000 euro, een jaar later daalt het tot 30.000 euro, enzovoort.
  • Je huurt samen met je partner een appartement gedurende negen jaar. Je kan dan de maandelijkse huurprijs van 1.000 euro verzekeren tijdens de volledige looptijd. Het verzekerde kapitaal bedraagt initieel 108.000 euro (1.000 euro x 12 maanden x 9 jaar), maar zakt maandelijks met 1.000 euro.

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content