Verzekeraars naar Raad van State tegen Vlaamse fiscus

© iStock

Assuralia, de beroepsvereniging van verzekeringsondernemingen, vecht de beslissing van de Vlaamse belastingadministratie over de belasting op de schenking van een levensverzekering aan bij de Raad van State. Dat heeft Assuralia zelf bekendgemaakt.

Sinds 1 maart moet wie dankzij een schenking een levensverzekering krijgt volgens de Vlaamse fiscus successierechten betalen bij overlijden van de schenker, ook al werden bij de schenking schenkingsrechten betaald. “Een dubbele belasting”, oordeelt Assuralia, dat daarom naar de Raad van State trekt.

Volgens de Vlaamse belastingdienst is een schenkbelasting van een levensverzekering niet langer bevrijdend en moet er toch erfbelasting worden betaald.

Juridisch incorrect

Assuralia is niet mals voor de Vlaamse fiscus. “Deze beslissing van de Vlaamse belastingadministratie is onaanvaardbaar. Zij is juridisch incorrect, gaat in tegen alle fiscale beginselen en is bovendien discriminerend voor Vlaamse inwoners.”

De beroepsvereniging wijst er op dat de belastingadministratie ingaat tegen het eigen Vlaams fiscaal wetboek en de federale fiscus. Die laatste stelt dat indien schenkingsrechten zijn betaald, er geen successierechten verschuldigd zijn. De beslissing is dan ook discriminerend tegenover Vlaamse inwoners. Wie in het Brussels of Waals gewest woont, moet immers maar één keer belastingen betalen.

Assurlia wijst er bovendien op dat de federale fiscus, toen de erfbelasting nog een federale bevoegdheid was, geen erfbelastingen hief.

Wim Vetters, fiscaal advocaat bij het advocatenkantoor Eubelius, voorspelde eerder al in een interview met MoneyTalk.be dat de beslissing van de Vlaamse fiscus tot een rechtszaak zou leiden.”Het verweer van de Vlaamse vermogensplanners zal niet mals zijn”, klonk het toen. (Belga/NS)

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content