Geschonken levensverzekering niet langer vrij van erfbelasting
Belgen grijpen almaar vaker naar beleggingsverzekeringen om aan successieplanning te doen. Net zoals bij spaargeld moeten de begunstigden geen erfbelasting betalen op de geschonken polis. Maar een nieuw standpunt van de Vlaamse Belastingdienst maakt een verzekeringsgift fiscaal niet langer interessant.
Dankzij een verzekeringsgift kunnen ouders kapitaal aan hun kinderen schenken zonder dat zij daar erfbelastingen moeten op betalen. De schenker moet enkel 3 procent schenkbelastingen betalen. Maar nu de Vlaamse belastingdienst bevoegd is voor registratie- en erfbelastingen staan er enkele veranderingen op til. De VlaBel (De Vlaamse Belastingdienst) heeft op haar site een nieuw standpunt gepubliceerd.
Erfbelasting ontwijken
VlaBel gooit als het ware een knuppel in het hoenderdoek der vermogensplanners
Volgens de belastingdienst is een schenkbelasting van een levensverzekering niet langer bevrijdend en moet er toch erfbelasting worden betaald. “Ze gooit als het ware een knuppel in het hoenderdoek der vermogensplanners”, zegt Wim Vetters, fiscaal advocaat bij het advocatenkantoor Eubelius.
Volgens Vetters is het weliswaar eenvoudig om die erfbelasting te ontwijken. “Allereerst koopt de oorspronkelijke verzekeringsnemer (de ouder) de levensverzekering af, waarna hij het kapitaal uitgekeerd krijgt door de verzekeraar. Vervolgens wordt het geld geschonken via een klassieke schenking. De begunstigde kan op zijn beurt eventueel een nieuwe polis aangaan”; verduidelijkt hij.
Al is die manier van werken niet zonder kosten. Om te beginnen moet de verzekeringnemer uitstapkosten betalen aan de verzekeraar. Daarnaast loopt hij bij tak21-verzekeringen het risico dat hij roerende voorheffingen moet betalen als de verzekering nog geen acht jaar loopt. Ook de begunstigde heeft kosten als hij een nieuwe polis afsluit. Zo moet hij een premietaks van 2 procent betalen. “En wanneer een tak21-verzekering afgekocht wordt en deze al enkele jaren loopt, mag men aannemen dat het gewaarborgde rendement bij een nieuwe polis vandaag aanzienlijk lager zal liggen dan het gewaarborgde rendement van de oorspronkelijke polis”, voegt Vetters eraan toe.
Einde verzekeringsgift
Tot nu toe zorgden die nadelen er voor dat ouders vaak kozen voor een verzekeringsgift. Daarbij schenkt bijvoorbeeld een vader het aankooprecht aan zijn zoon, maar blijft hij wel het verzekerd hoofd. De zoon krijgt pas de uitkering bij het overlijden van zijn vader. Die optie verdwijnt nu van tafel. “Honderden personen die in de jongste jaren dus 3 procent schenkbelasting betaald hebben op het kapitaal van hun levensverzekering, hebben dat betaald als een maat voor niets. De begunstigden moeten uiteindelijk ook nog eens de volle pot erfbelasting betalen.”
Vetters benadrukt dat het nog niet zeker is of de rechtspraak de Vlaamse belastingdienst hier in gaat volgen. “Een ding is echter zeker, hier zullen rechtszaken van komen en de commentaar en het verweer van de Vlaamse vermogensplanners zal niet mals zijn.”
Maandag komt de Vlaamse belastingdienst bijeen om te bepalen of de erfbelasting ook geldt op schenkingen die plaatsvonden voor de publicatie van het nieuwe standpunt.
Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier