Samenwonen in een kangoeroewoning: wat met de brandverzekering?

© .
Roel Van Espen medewerker Trends

Ga je met je ouders of kinderen samenwonen in een zogenaamde kangoeroewoning? Wie de brandverzekering dan moet afsluiten, is afhankelijk van wie de eigenaar van het gebouw is.

Een kangoeroewoning is een alternatieve leefvorm waarbij meerdere generaties samen leven. Meestal wonen ouders er samen met hun kinderen, maar er hoeft niet per se een familieband tussen de bewoners te zijn. In principe kunnen dus eender welk jong gezin en ouder koppel er onder één dak vertoeven.

Ofwel bestaat een kangoeroewoning uit verschillende woonzones met eigen leefruimten, ofwel delen de bewoners eenzelfde wooneenheid. Het gebouw kan door beide koppels in mede-eigendom gekocht zijn, maar het is ook perfect mogelijk dat de ene generatie bij de andere (die reeds eigenaar is) intrekt.

Wie is de eigenaar?

Als het gebouw in mede-eigendom gekocht werd, dan volstaat een brandverzekering op naam van alle mede-eigenaars. Die verzekering moet eventuele schade dekken bij bijvoorbeeld brand, blikseminslag, glasbreuk, storm en overstroming.

Is er slechts één woningeigenaar, dan sluit die de brandverzekering af op zijn eigen naam. Hij doet daarbij wel het beste ‘afstand van verhaal‘ ten opzichte van de medebewoners. In dat geval kan de verzekeraar de betaalde schadevergoeding niet op hen verhalen wanneer zij de schade veroorzaakt hebben.

Ongeacht wie de eigenaar is van de kangoeroewoning, doen de verschillende bewoners van het gebouw er goed aan om elk een aparte waarborg te onderschrijven voor de verzekering van hun eigen inboedel.

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content