Op reis, verzekering inbegrepen?
Het is nog niet te laat, maar wel hoog tijd om je zomer-of najaarsvakantie te boeken. Bij die fijne vooruitzichten zijn verzekeringen maar bijzaak. Toch is het belangrijk dat je er even aandacht aan schenkt, om niet voor verrassingen te komen te staan.
Eerst het goede nieuws: heel wat verzekeringen die je van huis uit hebt, gelden ook op reis. Bijna alle familiale verzekeringen gelden wereldwijd, dus je bent beschermd als je als voetganger in Valencia een ongeval veroorzaakt. Je verplichte autoverzekering (BA) past zich aan lokale eisen aan voor alle landen die op je groene kaart staan, te beginnen met de hele EU.
Hospitalisatieverzekeringen gelden wereldwijd en omvatten soms een luik reisbijstand, dat je dus geen tweede keer hoeft te nemen. En je brandverzekering gaat mee, voor schade bij brand en diefstal bijvoorbeeld aan je vakantiewoning en huisraad die je meeneemt.
Nog meer goed nieuws: reisverzekeringen worden hoe langer hoe ruimer, bijvoorbeeld met uitbreidingen in de annuleringsverzekering die niet alleen je blindedarmontsteking of het overlijden van je schoonmoeder dekken, maar ook een tweede zit of een bestaande ziekte, voor zover je arts instemt met je reisplannen.
Toch blijft het zo dat je beter aandacht schenkt aan welke verzekeringen je al dan niet nodig hebt en aan welke bedragen die verzekeringen omvatten (als je op goed geluk met eigen auto naar Frankrijk gaat en je geen logies vooraf reserveert hoeft die annuleringsverzekering niet, dreig je het reisgeld te verliezen bij een all-in reis juist wel). Veel waarborgen hebben bovendien een limiet. Weet dat verzekeringen die bij je kredietkaart horen maar gelden voor dat wat je met die kaart vooruitbetaald had en dat verzekeringen via een online reisbureau alleen dekken wat je bij dat bureau boekte: de vlucht, maar wellicht niet de hotels die je apart reserveerde.
Huur je een auto in de VS? Weet dan dat de verplichte verzekering in de States slechts een belachelijk lage dekking geeft, zodat je best een extra budget voorziet om je dekking op minstens één miljoen dollar te brengen, naast de prijs voor de dekking van schade aan de huurauto. Vooraf informeren voorkomt dat je met een jetlag gaat discussiëren over die zogenaamde “additional liability insurance”.
Tenslotte: alles wat bijzonder is, vraagt maatwerk. Een doorsnee bagageverzekering schiet tekort voor die juwelen waarmee je tijdens de cruise wil pronken, maar ook voor je duikmateriaal. Je doet er beter aan ze doorlopend te verzekeren. Idem dito bij activiteiten die meer risico inhouden dan verdwalen in de steegjes van Mykonos. Ga je op de waterscooter, bekijk dan van te voren of je daar voor beschermd bent, zowel voor jezelf als voor schade aan derden. Een goede raad: bespreek het desnoods met een professional hier in België: in verzekeringsland is advies nooit ver weg, zeker als je kiest voor aanbieders die vertrouwd zijn met Belgische standaarden inzake consumentenbescherming.
Wauthier Robyns is directeur Pers en Communicatie bij Assuralia
"Analyses over beleggen, verzekeren, portefeuille beschermen en meer"
Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier