Online tools voor carpoolen als alternatief voor het openbaar vervoer

© BELGAIMAGE
Roel Van Espen medewerker Trends

Laat het openbaar vervoer je in de steek? Geen nood: er bestaan heel wat onlineplatformen waarmee je iemand kan vinden om mee naar het werk te rijden.

Taxistop is dé referentie op het vlak van ritten delen. Via het initiatief Carpool.be kan je alvast snel een reisgenoot vinden voor eenmalige of regelmatige autoritten. Je kan er zoeken op begin- en eindbestemming in het aanbod, maar je kan ook zelf een zoekertje plaatsen.

BlaBlaCar.be is een gelijkaardig platform voor carpooling. Hier kan je eveneens het gewenste begin- en eindpunt ingeven of de reeds geplande ritten doorzoeken. Net zoals Carpool.be laat deze website zijn gebruikers een eventuele vergoeding per rit afspreken. Beide platformen kan je ook consulteren via de smartphone-app.

Andere initiatieven

Naast Carpool.be heeft Taxistop nog enkele andere initiatieven, waaronder Eventpool.be (om samen naar festivals, concerten of sportmanifestaties te rijden) en Schoolpool.be (een pilootproject om carpoolen naar school te promoten, voorlopig alleen in Wallonië operationeel).

Ook sociale netwerken zijn erg geschikt om een carpoolpartner te vinden. Via een oproep op je Facebookprofiel vind je mogelijk snel iemand die zijn wagen met jou wil delen. Weet ook dat er hiervoor speciale initiatieven bestaan, zoals de Facebookgroep Wie Rijdt Mee.

Ben je verzekerd?

Carpoolen heeft in principe geen impact op de verzekeringsvoorwaarden van de auto en van de passagier. Als je dus meerijdt met iemand, ben je beschermd door de verzekering Burgerlijke Aansprakelijkheid van de chauffeur. Gaat het om woon-werkverkeer, dan komt de arbeidsongevallenverzekering in principe tussen.

Gebruikers van BlaBlaCar.be genieten overigens een bijkomende verzekering die gratis aangeboden wordt door AXA. Die betaalt onder meer de verzendingskosten (tot 120 euro) terug wanneer je iets achtergelaten hebt in de auto van de chauffeur. De verzekering voorziet ook onder meer in een bijstandsservice.

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content