Hoe zet je een schuldbekentenis op papier?

© iStock
Jan Roodhooft Advocaat

Als iemand je geld schuldig is, laat je hem best een schuldbekentenis ondertekenen. Hoe doe je dat precies?

Als je beweert dat iemand je geld schuldig is, moet je dat kunnen bewijzen. Zonder een schriftelijk bewijs sta je meestal nergens.

Maak een leningscontract

Op het moment dat je een lening aan iemand geeft, kan je daar een leningsovereenkomst mee afsluiten. Die moet in twee originele exemplaren worden opgemaakt. Bovendien moet elk van de partijen een origineel exemplaar ontvangen.

Vraag een schuldbekentenis

Als iemand een schuld aan je heeft, kan je hem ook een schuldbekentenis laten ondertekenen. Het is daarbij niet om het even hoe dat document wordt opgemaakt.

Hoe zet je een schuldbekentenis op papier?

De wet geeft strikte vormvoorwaarden aan. Zo moet je schuldenaar de schuldbekentenis volledig met de hand schrijven en ondertekenen. Het volstaat dus niet dat jij zelf een document opmaakt en hem dat ter ondertekening voorlegt.

Minstens moet hij met de hand voor het bedrag dat hij verschuldigd is schrijven ‘goed voor of goedgekeurd voor’ waarbij het bedrag waarvoor hij de schuld erkent volledig in letters is geschreven. Een voorbeeld van een schuldbekentenis vind je hier.

En anders?

Doe je dat niet, dan is de schuldbekentenis niet geldig. Je kan ze dan niet gebruiken om de schuld te bewijzen. De verkeerd opgestelde schuldbekentenis geldt wel als een zogenaamd begin van bewijs door geschrift. Mits je ook nog andere bewijzen hebt van de schuld, kan je die eventueel toch nog hard maken. Zo kan je bijvoorbeeld wijzen op gedeeltelijke afbetalingen die je schuldenaar deed of andere documenten waarin hij zijn schuld erkende. (JR)

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content