Een auto huren op vakantie: waar moet je op letten?

© istock
Roel Van Espen medewerker Trends

Vertrek je binnenkort op reis, en ben je van plan om ter plaatse een auto te huren? Op die manier geniet je daar van alle vrijheid. Hou wel rekening met enkele aandachtspunten.

Door je huurauto vooraf online te reserveren, kun je bij aankomst tijd besparen. Bovendien kan je zo vooraf uitgebreid prijzen checken en vergelijken, en de voorwaarden rustig inkijken. Daarnaast is het niet onverstandig om op voorhand ervaringen en beoordelingen van klanten op te zoeken. Zeker wanneer je overweegt om met een lokaal verhuurbedrijf in zee te gaan.

Weet alvast dat je in de meeste landen 21 jaar moet zijn om een auto te mogen huren. Jonge chauffeurs – meestal jonger dan 26 jaar – betalen vaak extra. Vergeet sowieso je identiteitskaart en je rijbewijs niet, en ga na of dat wel geldig is in het land waar je naartoe reist. Zo niet, dan heb je een internationaal rijbewijs nodig.

‘Vergelijkbaar model’

Wanneer je een huurauto online boekt, dan weet je doorgaans nooit helemaal zeker of je wel het gevraagde model zal krijgen. Dat komt omdat er vaak ‘of vergelijkbaar‘ vermeld staat. Wanneer je belang hecht aan bijvoorbeeld een grote koffer, gps, airco of vierwielaandrijving, dan doe je er goed aan om dat vooraf duidelijk aan te geven.

Houd ook rekening met mogelijke beperkingen in je huurcontract. Vaak is het aantal af te leggen kilometers gelimiteerd, waardoor je moet bijbetalen voor verre uitstapjes. Ook voor extra bestuurders en kinderzitjes worden doorgaans kosten aangerekend.

Dure verzekering

Ga er ook van uit dat men je ter plaatse nog een extra verzekering zal trachten aan te smeren voor eventuele schade aan de auto. Die is in principe niet verplicht, maar weet dan dat je zelf opdraait voor de kosten wanneer het fout gaat. Sommige autoverhuurders vragen hiervoor echter onrealistische prijzen. Een goede research vooraf is dus aan te raden.

Ook al ben je goed verzekerd, dan nog zal je kredietkaart steeds als waarborg dienen. Bij het opnieuw inleveren van de auto zal ook altijd een definitieve afrekening gemaakt worden. Die is gebaseerd op eventuele schade, verbruikte benzine, enzovoort. Neem de tijd om die in detail te bestuderen vooraleer je je akkoord geeft.

Partner Content