Vertrouwen Duitse investeerder daalt sterker dan verwacht

© reuters
Bart Osaer Redacteur Trends.be

Het investeerdersvertrouwen in Duitsland is teruggevallen door toenemende zorgen over de wereldwijde groeiprognoses. Dat blijkt uit de zogenaamde ZEW-index.

Het investeerdersvertrouwen in Duitsland is teruggevallen door toenemende zorgen over de wereldwijde groeiprognoses. Dat blijkt uit de zogenaamde ZEW-index.

De ZEW-index van het gelijknamige instituut uit het Duitse Mannheim, die het investeerdersvertrouwen in de grootste economie van de eurozone peilt, is gedaald van 48,5 punten in maart tot 36,3 punten in april. Analisten hielden rekening met een beperkte terugval tot 41 punten. De terugval volgt op een periode van vier maanden waarin het investeerdersvertrouwen gestaag toenam.

Ook het ondernemersvertrouwen verzwakte – in maart – als gevolg van hardnekkige zorgen over de schuldencrisis en de recessie in de eurozone. De eurozone vormt de grootste exportmarkt van Duitsland. Nochtans gelden er recente prognoses die erop wijzen dat Duitsland in het eerste kwartaal weer aanknoopt met groei na een krimp van 0,6 procent in de laatste drie maanden van 2012.

“Ik zou dit niet beschouwen als een ommekeer, maar de cijfers doen de twijfel rijzen over de kracht van de economie”, aldus ZEW- voorzitter Clemens Fuest in een toelichting bij het rapport. Het is voor Fuest het zoveelste bewijs dat de zwakte van de eurozone weegt op de Duitse economie.

De ZEW-deelindex die peilt naar hoe de investeerders de huidige situatie inschatten, daalde van 13,6 in maart tot 9,2 in april. Analisten hielden rekening met een toename tot 14 punten.

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content