Test-aankoop: ‘Akkoord met Electrabel doet consument opnieuw in buidel tasten’

© BELGA

Met het akkoord over de levensduurverlenging van de kerncentrales Doel 1 en 2, wordt de deur naar hernieuwbare energie dichtgeslagen. Dat zegt consumentenorganisatie Test-Aankoop, volgens wie de consument “nogmaals in zijn buidel zal moeten tasten, in een periode waar de btw op elektriciteit al van 6 naar 21 procent steeg”.

De consumentenorganisatie merkt op dat de verlenging van de twee reactoren overbodig is, nadat “scheurtjesreactoren” Doel 3 en Tihange 2 weer in dienst worden gesteld. “De regering heeft een duidelijke keuze gemaakt om verder de nucleaire weg in te slaan”, aldus Test-Aankoop. “Electrabel wordt meer dan ooit de dominante energieproducent”.

Fiscaal cadeau

“Terwijl Electrabel kan profiteren van deze goedkope manier van stroom produceren, wordt de elektriciteitsprijs voor de consument bepaald door de gasprijs. Vanzelfsprekend zal de winst van Electrabel aan taxatie worden onderwerpen, maar met al haar kernreactoren operationeel, zal dit bedrag ruim onvoldoende zijn”, meent Test-Aankoop. “Het zoveelste fiscale cadeau vanwege onze regering, nadat in het verleden de nucleaire rente reeds meermaals werd onderschat”.

De organisatie meent dat de keuze voor de levensduurverlenging van beide centrales, en dus de keuze voor kernenergie, niet alleen een dure, maar ook een weinig stabiele en gevaarlijke keuze is. Ze heeft het over een “zoveelste slag voor een coherent energiebeleid in België”.

Ook SP.A-Kamerlid Johan Vande Lanotte reageerde verontwaardigd op het akkoord. Hij spreekt van een omgekeerde taxshift: de btw op elektriciteit verhoogt, terwijl de nucleaire taks daalt. “De regering verhoogt de belastingen voor de gezinnen, en verlaagt ze voor Electrabel”, aldus Vande Lanotte. “Premier Charles Michel gaat met een cadeau voor Engie (voorheen GDF Suez) naar Parijs, terwijl hij eindelijk met een klimaatakkoord had moeten gaan”. (Belga/NS)

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content