Akkoord met Electrabel over verlenging Doel 1 en 2

Minister van Energie Marie-Christine Marghem (MR) © BELGA

Met een persmededeling maakt de regering Michel bekend dat ze een akkoord heeft bereikt over de verlenging van Doel 1 en 2. Details zijn niet vrijgegeven, maar Kristof Calvo, fractieleider voor Groen in de Kamer, betitelt het als een “miljoenencadeau voor Electrabel”.

Er was een deadline om middernacht, die men met ruim een uur voorsprong heeft gehaald. Er werd onderhandeld tussen de federale regering en de energiegroep Engie en diens filiaal Electrabel over de levensduurverlenging van de kernreactoren Doel 1 en 2. Volgens de mededeling van de regering, die door premier Charles Michel en minister van Energie Marie-Christine Marghem (allebei MR) werd ondertekend, is het akkoord binnen en zullen dinsdag om 9 uur op een persconferentie details worden vrijgegeven.

Met het akkoord, aldus de regeringsmededeling, zal men “de energiebevoorrading in België veiligstellen”.

10 jaar langer

Binnen de federale regering was enkele maanden geleden al een akkoord bereikt om Doel 1 en 2 tot 2025 op te houden. Maar er moesten nog afspraken gemaakt worden met Electrabel en moederbedrijf Engie. Daarbij ging het vooral over de nucleaire rente die Electrabel moet betalen voor de uitbating van de kerncentrales. Volgens Engie waren er voor minstens 600 miljoen euro investeringen nodig om de twee centrales tien jaar langer te laten draaien. In ruil voor die investeringen wilde men een fikse korting op de nucleaire rente, die in 2013 422 miljoen euro bedroeg.

Die rente was voor 2015 en 2016 al teruggebracht naar respectievelijk 200 en 150 miljoen, onder meer omwille van de langdurige sluitingen van Doel 3, Doel 4 en Tihange 2.

Volgens de krant De Tijd van dit weekend zou Electrabel voor Doel 1 en 2 jaarlijks 20 miljoen euro moeten betalen. Voor de andere kerncentrales zou zo’n 40 procent van de winst worden afgeroomd, iets wat vanaf 2017 jaarlijks minstens 150 miljoen euro zou moeten opleveren.

Of het akkoord in overeenstemming is met die cijfers in De Tijd is niet bekend.

‘Miljoenencadeau’

Kristof Calvo, fractieleider voor Groen in de Kamer, reageerde “verontwaardigd”. Volgens hem gaat het om “een miljoenencadeau voor Electrabel en een nekslag voor alle investeerders in hernieuwbare energie”.

“Dit is pure nucleaire dogmatiek. Nu ook de scheurtjesreactoren (Doel 3 en Tihange 2, red.) heropstarten, zadelt deze regering ons voor jaren verder op met een nucleair monopolie”, aldus Calvo. “Ik begrijp niet hoe een liberale eerste minister zoiets kan goedkeuren. Hier wordt het Belgisch energiebeleid voor jaren uitverkocht”.

Het Groen-parlementslid meent dat CD&V en Open VLD zich hebben laten kisten door MR en N-VA, “twee nucleaire partijen bij uitstek”.

‘Omgekeerde taxshift’

Het akkoord tussen de federale regering en Electrabel over de verlenging van de levensduur van Doel 1 en 2 is een “verschrikkelijk slechte zaak” voor hernieuwbare energie. Dat stelt SP.A-Kamerlid Johan Vande Lanotte in een reactie op het akkoord.

Kiezen voor een verlenging van de levensduur van Doel 1 en 2 -terwijl geen enkel rapport zegt dat daar nood aan is – is een erg slechte zaak voor hernieuwbare energie, argumenteert het sp.a-kamerlid. Hij wijst op de constante productie van kerncentrales, die niet zomaar kunnen worden afgezet. “Op veel momenten zal er geen plaats meer zijn voor hernieuwbare energie”, dixit Vande Lanotte.

Het Kamerlid spreekt van een omgekeerde tax shift: de btw op elektriciteit verhoogt, terwijl de nucleaire taks daalt. “De regering verhoogt de belastingen voor de gezinnen, en verlaagt ze voor Electrabel”, aldus Vande Lanotte. “Premier Charles Michel gaat met een cadeau voor Engie (voorheen GDF Suez) naar Parijs, terwijl hij eindelijk met een klimaatakkoord had moeten gaan”.

‘Deze beslissing legt de windmolens stil’

De milieubewegingen Bond Beter Leefmilieu (BBL), Greenpeace en WWF reageren zoals kon worden verwacht ontstemd op het akkoord dat de federale regering heeft gesloten met Electrabel over de levensduurverlenging van de kerncentrales Doel 1 en 2. “Deze beslissing legt de windmolens stil”, luidt het bij de organisaties, die alle middelen willen aanwenden om de beslissing ongedaan te maken.

“De regering beslist hiermee een kruis te maken over toekomstige investeringen in hernieuwbare energie en energiebesparing”, zegt Sara Van Dyck van BBL. “Als ons land het label van failed state wil afschudden, zal het toch beter moeten doen dan dit.” De milieubewegingen wijzen erop dat de levensduurverlenging van Doel 1 en 2 eigenlijk niet meer nodig was voor de energiebevoorrading van ons land. Onlangs is immers beslist om de scheurtjesreactoren Doel 3 en Tihange 2 weer op te starten.

“Door al onze kerncentrales weer te laten draaien, zullen we de komende jaren meer en meer windmolens moeten stilleggen omdat we te veel elektriciteit produceren. Maar om onze CO2-uitstoot duurzaam te laten dalen, moeten we nochtans inzetten op veel meer hernieuwbare energie en energiebesparing. Kerncentrales produceren echter constant elektriciteit en houden zo een star energiesysteem met een hoge energievraag in stand”.

Volgens Olivier Beys van WWF herhaalt minister Marghem hiermee de fouten van het verleden, “net wanneer we vooruit moeten kijken”. De milieubewegingen bekijken hoe ze de beslissing ongedaan kunnen maken.

“De verlenging van Doel 1 en 2 hangt juridisch met haken en ogen aaneen”, zegt Jan Vande Putte van Greenpeace. “Dit is niet alleen onze mening, maar die van de Raad van State: voor beide reactoren is een milieueffectenrapport en publieke consultatie nodig.”

(Belga/RR)

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content