Sterker noodfonds niet sterk genoeg volgens OESO

© belga

Het Europese reddingsfonds moet niet worden uitgebreid tot 700 miljard, maar tot minstens 1.000 miljard euro. Dat vindt de OESO (Organisatie voor Economische Samenwerking en Ontwikkeling).

Maandag gaf de Duitse bondskanselier Angela Merkel zich uiteindelijk gewonnen om het tijdelijke EFSF-fonds en het permanente ESM-fonds samen uit te breiden van 500 tot 700 miljard euro. Dat moet het reddingsfonds voor noodlijdende eurolanden meer slagkracht geven en de financiële markten kalmeren. Een belangrijk gebaar van Merkel, want Duitsland is de grootse financierder van de reddingsfondsen.

Minstens 1.000 miljard

Een belangrijk gebaar maar onvoldoende, vindt Angel Gurria, de secretaris-generaal van de OESO. Volgens Gurria blijft de verhoogde slagkracht nog steeds ondermaats om het vertrouwen op de markten te herstellen. Daarom moeten de noodfondsen worden uitgebreid tot minstens 1.000 miljard euro.

Angel Gurria maakte zijn aanbeveling bekend op een persconferentie in Brussel, waar ook Europees Commissaris voor Economische en Monetaire Zaken Olli Rehn aanwezig was. Rehn had overigens eerder ook al laten verstaan dat de kapitaalbuffer van de reddingsfondsen het best nog wat boven een bedrag van 700 miljard euro (rond de 940 miljard) zou mogen liggen.

Firewall

Gurria en Rehn stelden dinsdag twee nieuwe OESO-studies voor die de Europese economie tegen het licht houden. Een voor de eurozone en een voor de Europese Unie. Uit die studies blijkt dat de OESO van oordeel is dat de ‘firewall’ tegen de speculanten nog wat mankementen vertoont. “Er moet dringend beslissende actie ondernomen worden om het vertrouwen te herstellen en de vraag te ondersteunen”, verduidelijkte Gurria.

Lange termijn

De OESO beperkt zich met haar aanbevelingen niet tot de kortetermijnoplossingen, ze wil ook vooruitgang op de lange termijn zien. Zo moet de Europese Unie zich volgens de OESO richten op structurele hervormingen met betrekking tot onder meer de dienstensector, de arbeidsmarkt, de belastingsystemen en het onderwijs. Kortom, hervormingen die nodig zijn om de economische groei in de EU aan te zwengelen, de concurrentiekracht te herstellen en de werkloosheidsgraad te verlagen, luidt het.

Top

Vrijdag en zaterdag komen de 17 ministers van Financiën van de
eurozone bijeen in de Deense hoofdstad Kopenhagen. De Europese toplui zullen daar onder meer beraadslagen over een uitbreiding van de noodfondsen. (Belga/BO)

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content