Actuele Thema's »

Merkel buigt voor sterker Europees noodfonds

maandag 26 maart 2012 om 17u16

Het ziet ernaar uit dat de Duitse regering uiteindelijk dan toch instemt met een versterking van het Europees noodfonds tot 700 miljard euro. Dat heeft bondskanselier Angela Merkel maandag laten verstaan.

De Duitse bondskanselier Angela merkel © belga

Aanvankelijk werd overeengekomen dat het tijdelijk noodfonds EFSF zou overvloeien in het nieuwe permanente noodfonds ESM, maar de voorbije maanden kwam de eurozone internationaal steeds meer onder druk om haar noodfondsen meer slagkracht te geven. Behalve Griekenland zitten namelijk ook Portugal, Ierland en Italië in het gammel bootje dat over de woelige baren van de eurozone dobbert.

Daardoor lijkt een steviger 'firewall' tegen speculanten meer dan wenselijk. Dat vindt onder meer Klaus Regling, voorzitter van het tijdelijke noodfonds EFSF, die in een interview met het Duitse blad Focus verduidelijkte dat een keuze tussen 'goed' en 'slecht' op dit moment niet aan de orde is. "Feit is dat grote(re) bedragen rust creëren," aldus Regling.

700 miljard

Omgerekend komt de 200 miljard euro van het EFSF-noodfonds dan bovenop de 500 miljard van het ESM-noodfonds dat in juli in werking treedt. Dat  brengt mee dat de eurozone in dat geval in totaal 700 miljard euro ter beschikking kan stellen aan noodlijdende eurolanden.

Geen uitbreiding zonder Duitsland

De Duitsers en de Finnen lagen aanvankelijk dwars, maar afgelopen weekend had het Duitse weekblad Der Spiegel al gesuggereerd dat Merkel het verzet tegen het samenvoegen van het huidige tijdelijke noodfonds EFSF met het permanente fonds ESM zou opgeven. Zonder instemming van de Duitsers kon er geen sprake zijn van uitbreiding van de reddingsfondsen, aangezien Duitsland er de grootste geldschieter van is.

Merkel buigt

Het bericht uit Der Spiegel wordt maandag bevestigd door een toespraak van de bondskanselier tijdens een persconferentie in Berlijn, waar ze verklaarde dat de ministers van Financiën van de eurozone vrijdag in Kopenhagen een akkoord zouden kunnen bereiken. Merkel beklemtoonde evenwel dat de capaciteit van het ESM op langere  termijn beperkt moet blijven tot 500 miljard euro. Dat zou kunnen betekenen dat de Europese Commissie het ambitieuze plan om de maximumcapaciteit van EFSF en ESM uit te breiden tot 940 miljard euro kan opbergen. (Belga/BO)

Trends-nieuws in je facebook nieuwsfeed

Meer over: ,

 

Reacties

EBL | 28 maart 2012

@james16 @carlo135 Het ziet er naar uit dat jullie beiden het bij het rechte eind hebben. De eerste migratie zal die van de "nieuwe Spanjaarden" zijn nog verder naar het noorden. Bij voorkeur België vanwege de eeuwige steun. Daarna volgend de Spanjaarden die willen werken maar er nauwelijks zullen vinden, en tegelijkertijd zal blijken dat Spanje financieel niet meer te redden valt. Echter het zou kunnen dat in Spanje de prijzen flink zakken en dat ze daardoor opnieuw meer toeristen krijgen. In de drukkere toeristische regio's blijkt er minder werkeloosheid te zijn. Anderzijds is een massale uitwijking naar Zuid-Amerika ook mogelijk. Maar het zullen vooral de jonge geschoolden zijn die Spanje zullen verlaten. Spanje is een typisch voorbeeld van potverteren gestimuleerd door socialisten en hun banken.

Ongepast?

carlo135 | 26 maart 2012

@ james16, Moest uw doemscenario bewaarheid worden dan zullen het niet alleen de Spanjaarden zijn die iets gaan meemaken. Ook wij gaan dan iets meemaken, zij het op een andere (ergere) manier.

Ongepast?

james16 | 26 maart 2012

Dit wil eigenlijk zeggen dat er paniek uitbreekt als ze het niet doen. Spanje is DE OORZAAK Spanje wankelt , temeer daar andaluzie volledig vanonder de greep van de nieuwe premier is.(met quasi iedereen werkloos is dit niet moeilijk te begrijpen) Spanje is al geen toonbeeld van samenhorigheid nietwaar. Men verwacht binnen de korste keren heibel in spanje.........en spanje sleurt vooral italie meer. De velen die aan de spaanse costas wonen gaan nog iets meemaken. Boze spanjaarden zijn nog iets anders dan lamme grieken ........en nu zwijgen we nog over de basken??????????????

Ongepast?

 

Reageer

 

Whitepapers

  • Erven en schenken: de beste technieken
  • Portret van Frank Philipsen, de topman van de BBI
  • De sterkste bedrijven van Vlaams-Brabant
Abonneer nu