Zo vindt u de laagste hotelprijzen

© Thomas-Soellner (iStock)
Roel Van Espen medewerker Trends

U overweegt voor de zomervakantie nog een reisje naar de zon of een leuke citytrip te maken. Welke websites helpen u bij uw zoektocht naar de meest voordelige hotelkamer?

U kent websites als Booking.com, Hotels.com en Expedia. U kunt er de prijzen en de beschikbaarheid van hotelkamers over de hele wereld opvragen en vergelijken. U vindt er ook beoordelingen van gasten terug, en u kunt uw verblijf meteen boeken. Maar de kamerprijzen kunnen verschillen naargelang de website die u gebruikt. Dat heeft te maken met het feit dat die tussenpartijen een commissie opstrijken.

Gelukkig zijn er ook overkoepelende platformen die op hun beurt de prijzen van die sites verzamelen. Een bekende naam is Trivago, waar u de resultaten kunt filteren op diverse criteria, zoals prijs en beoordeling. Vooral handig is dat u er de verschillende prijzen voor eenzelfde kamer onder elkaar ziet, en zo meteen de voordeligste deal kunt boeken. Ook HotelsCombined en Hotels Scanner verzamelen de gegevens van hotelsites. Naar onze mening zijn die zeker gewaagd aan Trivago.

Rechtstreeks boeken

Maar is het niet zo dat u vaak een goedkopere kamerprijs bekomt door het hotel te contacteren, in plaats van een zoekwebsite in te schakelen? Zeker. Hotels moeten een percentage afstaan aan het platform, en dat wordt verrekend in de kamerprijs op de website. Bel of mail het hotel dus rechtstreeks, en check de prijzen op de website van het hotel. In heel wat landen mogen hotels lagere kamerprijzen aanbieden dan op de verzamelsite.

Wist u trouwens dat u uit puur financiële overwegingen de reservatie van uw hotelkamer het best zo lang mogelijk uitstelt? Uit een recente studie van het Britse SAP Concur blijkt dat een lastminuteboeking u een besparing tot 30 procent kan opleveren. Wanneer u bovendien een kamer reserveert binnen de gebruikelijke annuleringsperiode – dat is tussen 48 en 24 uur vooraf – kunt u vaak goede deals bekomen. Let wel: als u in drukke periodes uw boeking te lang uitstelt, loopt u het risico dat alles volzet is.

Automatische check

U kunt ook de hulp van Tingo inschakelen. Wanneer u op die website een hotelkamer reserveert, checkt die vanaf dan voor u systematisch prijsverlagingen – bijvoorbeeld door een tijdelijke actie of nieuwe lastminutetarieven. Tingo doet dat continu tot het moment waarop de gratis annuleringsperiode vervalt. Heeft hij een lagere prijs gevonden, dan wordt uw reservering automatisch geannuleerd en wordt de kamer opnieuw op uw naam geboekt tegen het verlaagde tarief.

Tingo stort het uitgespaarde geld na uw verblijf op uw kredietkaart. We hebben het niet uitgetest, maar het feit dat dit platform een onderdeel is van de bekende beoordelingssite TripAdvisor, komt de geloofwaardigheid ten goede. Bovendien vonden wij daar vaak lagere startprijzen dan via Trivago of HotelsCombined. Kayak informeert u via e-mail over prijsverlagingen voor de hotels waarnaar u op die website gezocht heeft.

DreamCheaper doet eigenlijk hetzelfde als Tingo, maar houdt 20 procent in op de teruggestorte bedragen. Onlangs werd nog een ander, gelijkaardig platform gelanceerd: Service. Voor het gebruik daarvan dient u zich meteen te registreren, en bovendien bent u verplicht uw Gmail- of Hotmail-account te koppelen. Dat lijkt ons niet zo verstandig. Bovendien rekent Service een commissie van 30 procent aan op de refunds, tenzij u een abonnement neemt voor 49 dollar per jaar.

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content