Wat werd goedkoper in 2015?

© iStock
Niels Saelens Redacteur Trends.be & Moneytalk.be

Veel gezinnen zullen zich 2015 herinneren als het jaar dat stevig knabbelde aan het gezinsbudget. Al waren er ook financiële lichtpuntjes voor onder meer nieuwe woningeigenaars en schenkers. Een overzicht.

Een woonlening

Door het soepele geldbeleid van de Europese Centrale Bank (ECB), dat in november werd uitgebreid, staan de rentes van de woonleningen op een laag pitje. Voor woonleningen waren tarieven onder 3,5 procent dit jaar geen uitzondering. Veel Belgen hebben dan ook hun hypothecaire lening geherfinancierd. In het derde kwartaal telde de Beroepsvereniging van het Krediet (BVK) 22.000 externe financieringen. Uit dezelfde statistieken blijkt dat er tijdens de zomermaanden meer dan 66.000 hypothecaire kredietovereenkomsten werden afgesloten. Dat is een record.

In het najaar leek er een einde te komen aan de massale toestroom. In oktober noteerde de BVK 41,1 procent minder kredietaanvragen dan in dezelfde maand in 2014. Al blijven de banken meer leningen verstrekken. In oktober is dat aantal zelfs toegenomen met 12,4 procent.

Bovendien, zo voorspelt ING België-hoofdeconoom Peter Vanden Houte, zal de hypotheekrente stijgen in 2016. “Door alle maatregelen zullen de inflatieverwachtingen op lange termijn stilaan beginnen te stijgen. Die hogere inflatieverwachting resulteert in een hogere lange rente”, zei hij in een eerder interview met MoneyTalk.

Wat werd goedkoper in 2015?
© BELGA

Maar 2015 bracht ook minder goed nieuws voor de woningeigenaar. De Vlaamse woonbonus daalde. In januari verminderde het fiscale voordeel van 2280 naar 1520 euro. Ook de effectieve belastingbesparing zakte van 50 naar 40 procent. Goed nieuws was er dan weer voor de eigenaars van een tweede woning. De Vlaamse regering heeft in 2015 laten weten dat ze de woonbonus wil uitbreiden naar een tweede woningen.

Een autolening

Ook een autolening werd goedkoper in 2015. De afgelopen zes jaar is het gemiddelde tarief van de beste tien autoleningen gezakt van 5,59 naar 2,08 procent. “Mondige autokopers kunnen bovendien hun bankier overtuigen de prijs van een autolening onder de geafficheerde prijs te laten zakken”, weet Patrice Dutranoit, de oprichter van de vergelijkingssite bankshopper.be.

Kristof De Paepe van Spaargids.be bevestigt dat een autolening nog nooit zo goedkoop was als het afgelopen jaar. “Kleinere banken duiken zelfs onder 1,6 procent”, liet hij in verscheidene kranten weten. Bij bepaalde autoconstructeurs kon je dit jaar zelfs een gratis lening afsluiten.

Benzine, diesel en huisbrandolie

Ondanks een recente verhoging van de dieselaccijnzen moesten chauffeurs in de laatste maanden van 2015 minder betalen aan de pomp. Zo bereikte de maximumprijs van diesel deze maand het laagste peil in meer dan vijf jaar. Samen met de dieselprijs brak ook de benzineprijs in december een laagterecord met 1,299 euro per liter. Volgens de site brandstofprijzen.be zullen de diesel- en benzineprijzen het jaar afsluiten tegen respectievelijk 1,114 euro per liter en 1,331 (Super 98) euro per liter. In sommige Belgische tankstations kun je zelfs diesel tanken voor minder dan 1 euro per liter.

Wat werd goedkoper in 2015?
© belga

Ook de stookolieprijs nam dit jaar een stevige duik. Huisbrandolie sluit het jaar af tegen de laagste prijs in meer dan tien jaar: 0,4166 euro per liter bij een bestelling van 2000 liter.

Een schenking van vastgoed

Ook voor wie een huis wil schenken was 2015 een mooi jaar. Op 1 juli heeft de Vlaamse regering de schenkbelasting voor vastgoed verlaagd en vereenvoudigd. Zo heeft Vlaanderen het aantal categorieën van verwantschappen teruggebracht van vier naar twee: rechte lijn en partners, en niet-rechte lijn.

Daarnaast heeft ze stevig het mes gezet in de schenkingsrechten en beloont ze mensen die een woning energiezuiniger willen maken. Wie nu een woning van meer dan 450.000 euro schenkt aan zijn kinderen, moet 27 procent schenkingsrechten betalen, of 18 procent als er sprake is van energierenovatie. Voor 1 juli was dat 30 procent. Wie een woning met een waarde tot 150.000 euro wil schenken, betaalt nu 3 procent.

Wat werd goedkoper in 2015?
© MoneyTalk

Partner Content