Toenemend aantal Belgen brengt fiscus op de hoogte van buitenlandse rekeningen

© Getty Images/iStockphoto

De angst zit er goed in bij de Belgen met een rekening in het buitenland. De fiscus ziet het aantal spontane aangiftes van buitenlandse rekeningen, levensverzekeringen en fiscale constructies sterk toenemen.

Vorig jaar telde de fiscus ruim 156.000 Belgen met een buitenlandse rekening. Dat is een toename met 20 procent in vergelijking met twee jaar geleden. Dat schrijft De Standaard. Ook het aantal individuele levensverzekeringen (40.000) en fiscale constructies (1.500) in het buitenland zat de voorbije jaren duidelijk in de lift.

Geen verbazingwekkende tendens

Het is volgens de belastingdienst niet zo verbazingwekkend dat almaar meer Belgen de fiscus spontaan op de hoogte brengen van hun rekeningen in het buitenland. Daar zijn verschillende verklaringen voor.

Allereerst wordt het voor onze landgenoten steeds moeilijker om buitenlandse rekeningen uit het zicht van de fiscus te houden. Het bankgeheim staat wereldwijd onder druk en steeds meer landen wisselen onderling gegevens uit over buitenlandse bankrekeningen en beleggingen. De fiscus krijgt al sinds 2005 automatisch een jaarlijks overzicht van de rente-inkomsten die Belgen in het buitenland opstrijken. Ook de zogenaamde belastingparadijzen zoals Luxemburg houden die informatie niet langer geheim voor de Belgische belastingdienst. In 2018 volgen ook Zwitersland en Oostenrijk.

Daarnaast gaat de Common Reporting Standard (CRS) vanaf 2016 van kracht in 56 landen, waaronder 28 lidstaten van de Europese Unie. Die landen engageren zich om wereldwijd automatisch bankgegevens van inwoners met elkaar uit te wisselen. In 2017 wordt die lijst verder uitgebreid met 27 landen, waardoor de teller op 83 komt te staan.

Grotere pakkans

Volgens woordvoerder bij de FOD Financiën Francis Adyns is de pakkans voor wie zijn verplichtingen niet vervult de afgelopen jaren sterk gestegen. “Samen met het toenemend aantal belastingplichtigen leidt dat gegeven jaar na jaar tot een spontane verhoging van het aantal aangiften. Ten slotte wordt het kapitaalverkeer ook steeds internationaler”, verduidelijkt hij in de krant.

Cijfers van de Nationale Bank leren bovendien dat 198.500 Belgen sinds 2011 bankieren in het buitenland. Nederland is de populairste bestemming van onze landgenoten. Een van de vier buitenlandse rekeningen bevindt zich bij onze noorderburen. Frankrijk (21,6%), Luxemburg (18,8%), Duitsland (6,3%) en Spanje (5,6%) vervolledigen de top 5. (NS)

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content