Rentetarieven klassieke spaarrekeningen blijven dalen

© iStock
Niels Saelens Redacteur Trends.be & Moneytalk.be

Verscheidene banken hebben de rentetarieven op hun klassieke spaarboekjes nog maar eens verlaagd. Ondertussen trekken de grootbanken volop de kaart van de regelmatige spaarder.

Er blijven donkere wolken hangen boven de klassieke spaarboekjes. Sinds 20 juni heeft Optima Bank het mes gezet in de basisrentes van haar gewone spaarrekening en van haar Spaarrekening Plus. Beide rentes zakken naar 0,10 procent. De getrouwheidspremies van de klassieke spaarrekening (1,10%) en de Plus-rekening (0,40%) blijven ongewijzigd.

Vanaf 26 juni verlaagt Fortuneo Bank de getrouwheidspremie op de Plus Fidelity-spaarrekening van 1,10 naar 0,90 procent. De basisrente blijft ongewijzigd op 0,10 procent. Ook de getrouwheidspremie van de Fortuneo Plus-spaarrekening deelt in de klappen: die daalt van 0,30 naar 0,20 procent. De bank houdt de basisrente op 0,70 procent.

Ook Rabobank.be snoeit in de rentetarieven. Vanaf 29 juni verlaagt de internetbank de getrouwheidspremies van haar Plus Account en haar Gift Account van 1 naar 0,75. De basisrente blijft voor beide rekeningen behouden op 0,10 procent. Daarnaast daalt de basisrente van de gewone spaarrekening en van de Junior Account van 0,70 naar 0,55 procent. Rabobank.be handhaaft de getrouwheidspremie op 0,10 procent.

Rentetarieven klassieke spaarrekeningen blijven dalen
© iStock

Regelmatige spaarders

De spaarrentes blijven op een laag pitje staan, omdat de kortetermijnrente – die richtinggevend is voor de spaarrente – blijft dalen. “Het zal nog een tijdje duren voordat die weer stijgt in Europa”, zegt Philippe Gijssels, beleggingsstrateeg bij BNP Paribas Fortis, in een interview met Knack. “Een renteverhoging laat altijd langer op zich wachten dan verwacht.”

De grootbanken trekken nu volop de kaart van de regelmatige spaarder. Zo komt BNP Paribas Fortis op de proppen met de Ster Spaarrekening. ING heeft een soortgelijke rekening in de steigers staan. Beide banken baseren zich op de succesformule van de Start2Save-rekening van KBC.

De grootbanken kunnen bij zulke spaarformules een hogere rente aanbieden, omdat het risico op massale geldafhalingen veel kleiner is dan bij een klassieke spaarrekening. Daarnaast hanteren ze een maandlimiet, zodat ze de spaarvergoedingen binnen de perken kunnen houden. De klanten van BNP Paribas Fortis kunnen per maand maximaal 750 euro storten, die van KBC 500 euro.

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content