BNP Paribas Fortis richt pijlen op regelmatige spaarder

© REUTERS
Niels Saelens Redacteur Trends.be & Moneytalk.be

BNP Paribas Fortis komt op de proppen met de Ster Spaarrekening, een nieuwe gereglementeerde spaarrekening voor regelmatige spaarders.

De Ster Spaarrekening biedt een getrouwheidspremie aan van 1,30 procent en een basisrente van 0,10 procent. Daarmee gaat de BNP Paribas Fortis de strijd aan met de prijsbrekers PSA Bank ( 1,50 % rente) en Medirect (1,40 %). Beide banken hebben onlangs gesnoeid in hun rentetarieven.

De bank mikt met de nieuwe spaarrekening op klanten die via een maandelijkse spaaropdracht belangrijke aankopen op kortere termijn willen voorbereiden. Zij kunnen elke maand 750 euro storten.

“In deze tijd van historisch lage rentevoeten is het belangrijk om ook te kiezen voor beleggingen met een potentieel hoger rendement”, zegt Nicolas Filatieff, directeur marketing van BNP Paribas Fortis. De bank lanceert de nieuwe spaarrekening op 23 juni.

Klassieke banken gooien het roer om

BNP Paribas Fortis is niet de eerste klassieke bank die zich richt op regelmatige spaarders. Zo geeft Bpost bank een basisrente van 0,3 en een getrouwheidspremie van 1,3 procent – de hoogste vergoeding op een gereglementeerde spaarrekening. In tegenstelling tot BNP Paribas Fortis kan je bij Bpost bank maximum 500 euro storten per maand.

KBC heeft een vergelijkbare rekening. In 2012 lanceerde de bank de Start2Save-rekening. Vandaag krijg je op die rekening 1 procent basisrente en 0,5 procent getrouwheidspremie.

Ook ING heeft plannen om een spaarrekening voor regelmatige spaarders op de markt te brengen. “Binnen enkele dagen doen we ons nieuw spaarboekje uit de doeken. We moeten enkel nog bepalen hoe hoog de rente zal zijn “, aldus een woordvoerder van de bank.

Onthoud wel dat je de getrouwheidspremie enkel krijgt voor geld dat je twaalf maanden onaangeroerd op je rekening laat staan. Die premie wordt op het einde van elk kwartaal gestort.

Een hogere basisrente is met andere woorden belangrijker dan een hogere getrouwheidspremie. Dat geldt vooral voor spaarders die hun geld moeten opsouperen vooraleer de getrouwheidsperiode van twaalf maanden is verstreken. De keerzijde is dat een verlaging van de basisrente onmiddellijk ingaat. De nieuwe getrouwheidspremie geldt enkel voor nieuwe stortingen en de oude getrouwheidspremie blijft nog een tijd lopen voor het geld dat al op de rekening staat. Dat adviseert Ilse De Witte, redacteur bij MoneyTalk.

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content