Ook Belfius biedt 3,80 procent brutorente op termijnrekening, enkel voor ‘vers geld’
Belfius ziet zich gedwongen de stunt van ING Bank te volgen en biedt 3,80 procent bruto op een termijnrekening van zes of twaalf maanden. Dat het niet van harte is, liet CEO Marc Raisière duidelijk blijken: “Hier verliezen we geld op.”
ING dropte begin deze week een bom in de strijd om de staatsbonmiljarden die begin september vrijkomen. De bank zette een termijnrekening in de markt met een brutorente van 3,80 procent (2,66% netto). Wie op dat aanbod preregistreerde, kan zelfs 4 procent rente opstrijken. Steeds meer banken voelen zich genoodzaakt de stuntrente achterna te gaan. Belfius is de eerste grootbank die ook 3,80 procent biedt op een termijnrekening op één jaar.
Lees verder onder de video
“We wisten dat ING iets ging doen, maar dat ze zo hoog zouden inzetten, was een verrassing”, legde Raisière uit. “We hebben lang gediscussieerd in het directiecomité of en hoe we zouden reageren. Maar we kregen signalen uit het netwerk dat klanten met vragen kwamen, waardoor we mochten verwachten dat de actie van ING impact zou hebben. Niet reageren was gevaarlijk geweest. Liquiditeiten zijn cruciaal voor een bank. Pas vorig jaar gingen banken in de Verenigde Staten en Zwitserland over de kop als gevolg van liquiditeitsproblemen.”
Moeilijke beslissing
Raisière zegt dat het ook een moeilijke beslissing was “omdat Belfius aantrekkelijke producten wil aanbieden aan àlle klanten”. De nieuwe termijnrekening is evenwel enkel beschikbaar voor ‘vers’ geld (bij ING geldt dezelfde voorwaarde), dat wil zeggen: middelen die tot vandaag bij een andere bank stonden of in de staatsbon geïnvesteerd waren. Inschrijven kan vanaf 2 september, in principe tot eind september, maar Belfius behoudt zich het recht voor om de inschrijvingen vervroegd af te sluiten.
Een groot succes mag de termijnrekening eigenlijk niet worden, want Belfius scheurt er zijn broek aan. “De euribor-rente (de rente waartegen banken geld aan elkaar lenen, nvdr) op twaalf maanden bedraagt momenteel 3,10 procent”, rekent CFO Johan Vankelecom voor. “Ons aanbod op de termijnrekening zit daar 0,7 procentpunt boven. Dan ken je meteen ook de negatieve marge waarmee we geconfronteerd worden. Dit zal wegen op onze netto rente-inkomsten.”
Rente-inkomsten onder druk
Die rente-inkomsten stonden in de eerste jaarhelft al onder druk. Ze zakten met 45 miljoen euro tot 1 miljard euro. Die daling schrijft Vankelecom toe aan de lagere marges op de productie van nieuwe kredieten, en aan de 3,5 miljard euro die de bank van haar balans zag verdwijnen toen de fiscaalvriendelijke staatsbon in september 2023 gelanceerd werd. Belfius boekte in de eerste zes maanden van dit jaar een nettowinst van 482 miljoen euro, of 3 miljoen meer dan een jaar eerder.
Bij Belfius vindt men het duidelijk vervelend dat de hoogrentende termijnrekening niet openstaat voor de aanwezige klantenmiddelen. “Dit is een defensieve actie”, aldus Vankelecom. “Tegelijk zijn we ervan overtuigd dat we onze bestaande klanten voldoende interessante producten kunnen aanbieden, ook op andere looptijden. Het kan vandaag interessanter zijn aandacht te hebben voor langere looptijden dan één jaar.”
Voor klanten die toch op korte termijn hun geld willen beleggen in een vastrentend product lanceert Belfius een obligatie die 3,10 procent brutorente biedt. Het product wordt een ‘BeLoved Bond’ genoemd, omdat de middelen worden geïnvesteerd in maatschappelijk relevante projecten zoals onderwijs, gezondheidszorg en sociale huisvesting. Daarnaast lanceert Belfius ook een gestructureerde obligatie met een looptijd van twee jaar. Die biedt 4 procent bruto rente in het eerste jaar, maar de rentevoet voor het tweede jaar wordt later bepaald.
Open oorlog tussen de banken: de strijd om 30 miljard euro spaargeld
Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier