ING gooit een bommetje in de strijd om de staatsbonmiljarden: tot 4 procent brutorente
ING Bank lanceert een termijnrekening op zes en twaalf maanden met een brutorente van 3,80 procent op jaarbasis. Wie zich pre-registreerde krijgt zelfs 4 procent rente. Daarmee komt de nettovergoeding van 2,8 procent op het niveau van de vorige, fiscaalvriendelijke staatsbon.
ING Bank had hoge verwachtingen gecreëerd rond haar promotionele termijnrekening. “Wij zullen begin september met het aantrekkelijkste aanbod op de markt zijn. Tegen onze klanten en die van onze concurrenten zeg ik: wacht maar”, verklaarde CEO Peter Adams begin augustus op een persconferentie.
Lees verder onder de video
De bank had toen aangekondigd een hoogrentende termijnrekening in de markt te zetten zonder evenwel het rentetarief bekend te maken. Wie op het aanbod pre-registreerde (dat kon tot 20 augustus) mocht rekenen op een rentebonus van 0,2 procent bruto op jaarbasis.
Maandag maakte ING bekend dat ze op deze promotionele termijnrekening een brutorente van 3,80 procent op jaarbasis toekent, zowel op de looptijd van zes als van twaalf maanden. Dit komt neer op een nettorente van 1,33 procent op zes maanden en van 2,66 procent op twaalf maanden. Voor wie pre-registreerde komt de rentevergoeding op twaalf maanden uit op 4 procent bruto of 2,8 procent netto. Daarmee biedt de ING-termijnrekening op één jaar nagenoeg hetzelfde rendement als de vorige, fiscaalvriendelijke staatsbon. Die kon dankzij de verlaagde roerende voorheffing van 15 procent pronken met 2,81 procent nettorente.
Staatsbon gaat niet veel meer dan 2 procent netto bieden
Volgende week maakt het Agentschap van de Schuld de rente voor de nieuwe staatsbon bekend. Die zal een normale roerende voorheffing van 30 procent hanteren. Vermits de rente op de staatsbon rekening moet houden met de (dalende) marktrente, lijkt een brutocoupon rond de 2,90 procent waarschijnlijk. Dat zou betekenen dat wie intekent op de nieuwe staatsbon netto rond de 2 procent zal ontvangen.
Op de fiscaalvriendelijke staatsbon tekenden in september 2023 bijna een half miljoen Belgen in voor een bedrag van bijna 22 miljard euro. Een aantal banken reageerden toen met een termijnrekening die gelijkaardige voorwaarden bood. Daardoor komt er begin september naar schatting minstens 30 miljard euro spaargeld vrij. Het gaat om de grootste vervaldag uit de Belgische financiële geschiedenis. Daarrond is een hevige concurrentiestrijd losgebarsten tussen de banken en de overheid, en tussen de financiële instellingen onderling.
Voor ING kadert de stuntrente op de termijnrekening in de ambitieuze strategie om uit te groeien tot de referentiebank in sparen en beleggen in België. ING België was de voorbije jaren een beetje het zorgenkindje onder de grootbanken. De bank onderging een grootscheepse personeels- en IT-herstructurering, en was vooral gefocust op de interne processen. Sinds kort staat de bank er commercieel opnieuw en dat wil ze in de verf zetten o.a. met deze termijnrekening.
Wat doet de concurrentie?
Ook andere banken hebben de voorbije dagen uitgepakt met commerciële acties om de staatsbonmiljarden terug te halen. Zo biedt MeDirect klanten die via het platform van de bank op de staatsbon inschrijven een cashbonus van 0,5 procent bovenop de rente van de staatsbon. Santander Consumer Bank trok de rente op zijn eenjarige Vision Fix-termijnrekening zopas op tot 3,20 procent bruto (2,24 procent netto). Dat leek zeer competitief, tot ING zijn rentevoorwaarden bekend maakte.
Iedereen kan vanaf vandaag tot en met 29 september een promotionele termijnrekening van ING openen. Dit kan digitaal (online en via de app) of via de ING-kantoren. Er kan enkel met ‘vers’ geld ingeschreven worden, d.w.z. geld dat op 1 juli niet op een rekening van de bank stond. “Met dit initiatief zet de bank haar ambitie kracht bij om de spaar- en beleggingsmarkt toegankelijk te maken voor iedereen”, luidt het in een persbericht.
Het is nu afwachten hoe de concurrenten van ING zullen regeren. Andere grootbanken als Belfius en BNP Paribas Fortis zetten vooral in op kasbons om de staatsbonmiljarden terug te halen. Maar BNP Paribas Fortis zag zich vorige week gedwongen de rente op zijn kasbons te verlagen van 3,10 tot 2,90 procent bruto. Ook hier doet ING beter met een kasbon die 3,05 procent brutorente op een jaar biedt. KBC heeft tot nader order niet in kaarten laten kijken.
Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier
ING België
-
Maatschappelijke zetel:
Brussel
-
Sector:
Banken