Nieuwe app brengt sociale voordelen in kaart

© iStock
Roel Van Espen medewerker Trends

Met MyBEnefits heeft de federale overheid een applicatie gelanceerd die burgers makkelijker toegang geeft tot sociale voordelen waarvoor ze in aanmerking komen. Op termijn worden papieren attesten daardoor overbodig.

Volgens federaal minister van Sociale Zaken Maggie De Block (Open Vld) hebben naar schatting 2 miljoen Belgen recht op een sociaal voordeel. Gepensioneerden kunnen bijvoorbeeld goedkoper reizen met het openbaar vervoer. Wie een beperking heeft, betaalt minder aan de kassa in bepaalde pretparken en musea. Mensen met een beperkt inkomen genieten een korting op hun gas-, water- en elektriciteitsfactuur. Toch blijkt lang niet iedereen op de hoogte van zijn rechten. Bovendien brengt de aanvraag vaak een administratieve rompslomp mee.

Daarom lanceerde De Block samen met minister van Digitale Agenda Philippe De Backer (Open Vld, die even daarna besliste de politiek vaarwel te zeggen), de tool MyBEnefits. Die is beschikbaar als webtoepassing en als smartphone-app voor Android-toestellen. IPhone-gebruikers vallen voorlopig uit de boot. Wanneer u zich identificeert met uw eID of via Itsme, krijgt u bovenaan uw persoonlijke gegevens te zien. Daaronder ziet u een actueel overzicht van de sociale statuten die u toegang geven tot specifieke aanvullende voordelen.

Unieke QR-code

Elk sociaal voordeel is voorzien van een unieke QR-code. Die hoeft u gewoonweg te tonen aan bijvoorbeeld het toegangsloket van een cultureel centrum. De medewerker scant de code in, en ziet meteen of u recht hebt op een sociaal voordeel. Een voorwaarde is wel dat de achterliggende organisatie al op de hoogte is van het bestaan van MyBEnefits. De Block roept alle musea, cultuurcentra, sportverenigingen en lokale overheden dan ook op deel te nemen aan het initiatief. Volgens haar gaat het om duizenden instanties.

In het verleden moest u voor elk aanvullend voordeel een papieren attest voorleggen. Dat diende u vooraf aan te vragen via de bevoegde overheidsdienst. Vooral voor kwetsbare groepen vormde die procedure een aanzienlijke drempel. “De nieuwe MyBEnefits-app maakt de administratieve rompslomp op termijn overbodig”, zei Philippe De Backer tijdens de persmededeling. “Daarmee hebben burgers altijd hun attesten in een digitale vorm op zak. De unieke QR-code vervangt het papier voorgoed.”

Wachten op iOS-app

Bent u benieuwd hoe het in de praktijk werkt? Op de website van de Kruispuntbank van de Sociale Zekerheid vindt u een kort demofilmpje. We hopen dat er intussen snel werk wordt gemaakt van een iOS-app. Wie een iPhone heeft, kan voorlopig weliswaar de webapplicatie van MyBEnefits in de internetbrowser van zijn smartphone gebruiken. Zorg er dan wel voor dat u dat doet in uw standaardbrowser (waarschijnlijk is dat Safari), want anders lukt het niet.

Partner Content