Nieuw rondje kostenverhogingen voor bankklanten op komst

Wie geld van de gratis KBC-Basisrekening wil afhalen, zoekt het best een KBC-automaat op. De kosten om geld uit de muur te halen bij een andere bank dan KBC gingen op 1 september maal 2,5; van 20 naar 50 cent per keer. © Getty Images
Ilse De Witte
Ilse De Witte Redacteur bij Trends

BNP Paribas Fortis kondigt in de marge van de publicatie van de halfjaarresultaten nieuwe tariefverhogingen aan voor de klanten. Ook andere banken rekenen de klanten meer aan voor dezelfde diensten. Een overzicht.

BNP Paribas Fortis waarschuwt dat de inkomsten onder druk staan door de lage rente en dat de klanten meer zullen moeten betalen voor bankdiensten.

In januari gingen de kosten voor de klanten van de grootbank al fluks de lucht in. De kosten voor een transfer van effecten stegen bijvoorbeeld van 75 naar 150 euro per lijn. Die verdubbeling inspireerde de consumentenvereniging Test-Aankoop deze zomer om uit te zoeken wat de werkelijke kostprijs van een verhuis van een effectenportefeuille is voor de banken. Volgens Test-Aankoop ligt de reële kostprijs per lijn voor de banken onder 25 euro. De organisatie vindt dat de banken daarvoor buitensporige kosten aanrekenen.

Diensten met menselijke tussenkomst

Het ziet ernaar uit dat de klanten van BNP Paribas Fortis zich aan nog meer kosten mogen verwachten de komende jaren. De rode draad bij de kostenverhogingen in januari was dat vooral diensten waarvoor de tussenkomst van een bankmedewerker is vereist, duurder werden. Het zit er dik in dat die tendens wordt voortgezet. De banken moeten ofwel snoeien in de (personeels)kosten, ofwel de klanten meer kosten aanrekenen om de dalende inkomsten te compenseren.

BNP Paribas Fortis is lang niet de enige bank die de klanten meer aanrekent voor dezelfde dienstverlening. Op 1 september trok KBC een aantal tarieven op. Voor overschrijvingen op papier of aan het loket betalen de klanten van KBC drie keer zoveel (1,5 euro) en voor geldopnames aan het loket ruim vier keer zoveel (1,5 euro) als voordien. Ook daar gaat het vooral om diensten waar een menselijke verrichting voor nodig is.

Maandelijkse kosten

De maandelijkse bijdrage voor de KBC-Plusrekening steeg van 2 naar 2,5 euro. Voor een volledig jaar komt dat neer op een stijging van 6 euro. Dat lijkt misschien niet veel om te dragen voor de klant, maar dat is het wel. Wie 5500 euro spaargeld een jaar lang onaangeroerd laat staan op een spaarboekje bij KBC, krijgt slechts 6,05 euro intresten. BNP Paribas Fortis sloeg in januari ook de prijzen voor zulke dienstenpakketten op.

KBC heeft in tegenstelling tot BNP Paribas Fortis een gratis zichtrekening in huis, maar daar kunnen de klanten geen kredietkaart bij krijgen. Willen de klanten een kredietkaart, dan is de goedkoopste optie de KBC-Plusrekening. Liefst 80 procent van de klanten zou zo’n KBC-Plusrekening hebben. In het jaarverslag van 2018 lezen we dat KBC 11 miljoen klanten heeft. Als 8,8 miljoen klanten een halve euro extra per maand ophoesten, levert dat de bank dus meer dan 50 miljoen euro extra inkomsten op.

Wie geld van die gratis KBC-Basisrekening wil afhalen, zoekt het best een KBC-automaat op. De kosten om geld uit de muur te halen bij een andere bank dan KBC gingen op 1 september maal 2,5; van 20 naar 50 cent per keer. Een andere grootbank deed het KBC in januari al voor. Toen besliste ING voor de gratis Lion Account een kostprijs van 50 cent te introduceren voor elke afhaling aan een niet-ING-automaat.

Niet enkel de grootbanken trekken de kosten op. Sinds 1 juli vraagt Deutsche Bank 1 procent instapkosten voor wie geld in beleggingsfondsen wil investeren. Voordien was dat 0 procent voor de meeste fondsen.

Het rendement begint waar de kosten eindigen. Wie wil dat zijn geld nog iets opbrengt, moet weten hoeveel alle bankdiensten kosten en proberen die kosten zoveel mogelijk te vermijden. Er zijn nog altijd banken te vinden met een gratis zichtrekening, bankkaart en kredietkaart. Aangezien de Europese Centrale Bank (ECB) op 12 september allicht nog extra maatregelen zal aankondigen om de rente te drukken, zullen de banken steeds minder verdienen met klassieke spaarboekjes en meer en meer andere inkomstenbronnen moeten aanboren. De belangrijkste tip voor spaarders: hou de kosten nauwlettend in de gaten.

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content