Met de auto op reis: hoeveel kost een tankbeurt in het buitenland?

© iStock
Roel Van Espen medewerker Trends

Vertrek je binnenkort met de wagen op vakantie? Hoeveel betaal dan je in het buitenland voor benzine? Mobiliteitsorganisatie Touring zocht het voor je uit.

Voor hun jaarlijkse vakantie tanken Belgen gemiddeld vijf tot zes keer: twee keer voor de heenreis, een à twee keer op de vakantiebestemming zelf en nog eens tweemaal bij het terugkeren. In het vakantiebudget wegen de brandstofprijzen dan ook flink door.

Volgens mobiliteitsorganisatie Touring verschillen ze echter fors naargelang het land. ‘In Nederland betaal je alvast de hoogste benzineprijzen‘, zegt woordvoerder Danny Smagghe. ‘Voor benzine 95 en 98 liggen die gemiddeld 21 procent hoger dan in België.’

Italië (respectievelijk 18 en 19 procent meer) komt op de tweede plaats, gevolgd door Noorwegen (respectievelijk 17 en 16 procent meer). Voor diesel zijn deze landen het duurst: Verenigd Koninkrijk (23 procent meer), Zweden (21 procent meer) en Italië (19 procent meer).

Waar tank je goedkoop?

Voor de goedkoopste benzineprijzen moet je in Polen, Bulgarije, Letland en Bosnië zijn. Daar betaal je gemiddeld tussen 24 en 43 procent minder dan aan de Belgische pomp. De voordeligste dieselprijzen vind je in Macedonië, Andorra en Bosnië.

Luxemburg blijft voordelig voor benzine’, weet Danny Smagghe. ‘Benzine 95 is er gemiddeld 15 procent goedkoper dan in België, en benzine 98 kost er tot 13 procent minder. De bijbehorende files aan de benzinestations moet je er wel bijnemen: tijdens het hoogseizoen sta je daar al snel drie kwartier aan te schuiven.’

Maak je huiswerk

Touring raadt aan vóór je vertrek tankstations net buiten de populaire routes te zoeken. Daar tank je doorgaans goedkoper dan langs autosnelwegen. Houd er wel rekening mee dat kleine tankstations vaak uitsluitend overdag geopend zijn. Weet ook dat je in grensstreken vaak kan profiteren van een prijzenslag tussen de landen.

Alle actuele brandstofprijzen vind je op de site van touring.

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content