Meer hr-managers zijn bereid te onderhandelen over loon

© iStock
Niels Saelens Redacteur Trends.be & Moneytalk.be

Hr-managers zijn veel meer bereid te onderhandelen over lonen in vergelijking met vorig jaar. Dat blijkt uit een enquête van het rekruteringsbedrijf Robert Half bij 200 Belgische hr-managers.

Het aantal Belgische hr-managers dat meer bereid is te onderhandelen over het loon bij de aanwerving van werknemers, is gestegen met 38 procent tegenover vorig jaar. In Vlaanderen is die bereidheid meer gestegen (44%) dan in Wallonië (37%) en Brussel (33%).

“De arbeidsmarkt is stilaan aan het veranderen”, stelt Frédérique Bruggeman, managing director bij Robert Half. “Er zijn meer banenkansen en steeds meer kandidaten gaan weer actief op zoek naar een nieuwe baan. Topkandidaten die over veelgevraagde vaardigheden beschikken, krijgen bovendien meerdere aanbiedingen. Ze staan dan ook steviger in hun schoenen. Het is daarom belangrijk een competitief verloningsbeleid te ontwikkelen, niet alleen om topwerknemers aan te werven, maar ook om ze te behouden.”

16 procent van de Belgische hr-managers is in vergelijking met vorig jaar minder happig om over het loon te onderhandelen.

Robert Half hield zijn enquête bij 1200 hr-verantwoordelijken in Duitsland, Frankrijk, het Verenigd Koninkrijk, Nederland, Oostenrijk, Zwitserland en België. Gemiddeld is 54 procent van de hr-managers meer bereid over lonen te onderhandelen dan vorig jaar.

Van de individuele landen staan Verenigd Koninkrijk en Duitsland op kop met respectievelijk 67 en 65 procent. België sluit de rangen met 38 procent.

Vijf tips voor sollicitanten

Robert Half heeft vijf tips voor werknemers die over hun loon willen onderhandelen tijdens een sollicitatiegesprek:

  • Wees voorbereid en zorg dat je op de hoogte bent van de gangbare salarissen voor jouw functie
  • Neem initiatief en begin het gesprek indien je potentiële werkgever de boot afhoudt
  • Houd ook rekening met extralegale voordelen
  • Wees realistisch en laat ruimte om te onderhandelen
  • Denk vooruit en ga na of er momenten in de nabije toekomst zijn waarbij onderhandeld kan worden over het verloningspakket

(NS)

Partner Content