Meer Belgen op vakantie, maar met kleiner budget

© iStock

Deze zomer zullen er meer Belgen op vakantie trekken, maar het vakantiebudget is gedaald en de Belg gaat ook minder lang op vakantie. Dat blijkt uit de Europese vakantiebarometer van Europ Assistance

De reisbijstandsverzekeringsmaatschappij Europ Assistance peilde bij 3.150 Europeanen (Fransen, Duitsers, Belgen, Britten, Italianen, Spanjaarden en Oostenrijkers) naar hun vakantieplannen.

Beperkt budget

57 procent van de Belgen zal tijdens de zomermaanden op vakantie vertrekken. Vorig jaar ging minder dan de helft (47 procent) op vakantie. Maar het gemiddelde vakantiebudget voor een gezin daalt in 2015 met 202 euro tot 2.375 euro.

“Belgen die de voorbije jaren vanwege de crisis afzagen van een reis vertrekken dit jaar opnieuw wel op vakantie”, zegt marketingmanager Elise Mertens. “Het gaat doorgaans om Belgen met een lager vakantiebudget: het aantal vakantiegangers met een budget van minder dan 1.500 euro is gestegen met 35 procent ten opzichte van 2014. Zij trekken het gemiddelde Belgisch budget naar beneden.”

Dit jaar treft de daling zowel de Franstaligen (2.427 euro, -9 procent tegenover 2014) als de Nederlandstaligen (2.336 euro, eveneens -9 procent tegenover 2014). Maar van alle Europeanen besparen de Belgen het minst op hun vakantiebudget, na de Fransen.

Dat er meer Belgen op vakantie vertrekken, heeft dan weer een impact op de duur van de reis. Het aantal Belgen dat langer dan drie weken op reis gaat, daalt tot een op de vijf (tegen 27 procent in 2014). Daartegenover stijgt het aantal vakanties van een week met 5 procentpunten tot 31 procent en een verblijf van twee weken met 3 procentpunten tot 48 procent.

Europese reisbestemmingen in trek

Bijna acht op de tien Belgen verkiezen een Europees land als reisbestemming. Dertig procent verkiest Frankrijk, boven Spanje (12 procent) en Italië (10 procent). Een op de tien Belgische vakantiegangers kiest voor eigen land. Aangezien de meeste vakantiegangers binnen Europa blijven, kiest iets meer dan de helft van hen (53 procent) voor de wagen. Volgens Jan Roodhooft, redacteur bij MoneyTalk doen zij die met een huurauto op vakantie gaan er goed aan om enkele bijkomende verzekeringen af te sluiten.

43 procent van de Belgische reizigers neemt het vliegtuig. In de toekomst ziet bijna een op de vijf Belgen (18 procent) het zitten om te carpoolen richting vakantiebestemming.

Tot slot schetst Europ Assistance het profiel van de Belgische vakantieganger: “Hij reserveert zijn vakantie op voorhand via het internet, en kiest voor een verblijf van 2 weken in Europa waar hij met de auto of het vliegtuig naartoe gaat, op zoek naar rust en zon, het liefst aan de zee”. (Belga/NS)

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content