Loonkloof aan de top: vrouwen verdienen meer dan mannen

© Reuters

De loonkloof tussen mannen en vrouwen is nog steeds niet gedicht. Maar een onderzoek van Equilar, een onderzoeksbedrijf dat de lonen van de CEO’s tegen het licht heeft gehouden, is tot de conclusie gekomen dat topvrouwen meer verdienen dan hun mannelijke collega’s.

Het onderzoek van Equilar toonde aan dat topvrouwen die vorig jaar in de 100 grootste Amerikaanse bedrijven werkten gemiddeld 22,7 miljoen dollar hebben verdiend. De mannelijke CEO’s moesten toen tevreden zijn met een gemiddeld jaarloon van 14,9 miljoen dollar. Daarnaast zagen de vrouwelijke CEO’s hun loon vorig jaar stijgen met gemiddeld 13 procent.

Al moeten we wel een kanttekening maken bij die cijfers. Slechts in acht van die honderd bedrijven staat een vrouw aan het roer.

Als we kijken naar de bedrijven die deel uitmaken van de S&P 500, leren we dat slechts 21 ondernemingen geleid worden door een vrouw. En volgens de financiële dienstverlener PwC zal die situatie in de toekomst niet snel veranderen. Cijfers van PwC tonen aan dat vorig jaar slechts 3 procent van de bedrijven een vrouw als CEO hebben aangenomen.

  1. Safra Catz (CEO Oracle) verdiende vorig jaar 53,2 miljoen dollar
  2. Indra Nooyi (PepsiCo) verdiende vorig jaar 22,2 miljoen dollar.
  3. Phebe NovaKovic (General Dynamics) verdiende vorig jaar 20,4 miljoen dollar.
  4. Marillyn Hewson (Lockheed Martin) verdiende vorig jaar 20,2 miljoen dollar.
  5. Virginia Rometty (International Business Machines) verdiende vorig jaar 19,8 miljoen dollar.
  6. Irene Rosenfield (Mondelez International) verdiende vorig jaar 18,3 miljoen dollar.
  7. Margaret Whiteman (Hewlett Packard) verdiende vorig jaar 17,1 miljoen dollar. Zij zag als enige vrouw uit deze lijst haar loon dalen in 2015.
  8. Lynn Good (Duke Energy) verdiende vorig jaar 10,7 miljoen dollar.

En in België?

In België verdiende de topvrouw bij Proximus, Dominique Leroy vorig jaar welgeteld 799.175 euro. Dat loon bestond toen uit 500.000 euro basisinkomen, 118.950 euro directe variabele verloning op korte termijn 167.066 euro pensioenvoordelen en ‘andere’ voordelen ter waarde van 11.494 euro.

Al zijn er mannelijke CEO’s in ons land die meer verdienen. Dat is bijvoorbeeld het geval bij Colruyt. De Belgische ondernemer Jef Colruyt kreeg vorig jaar een vergoeding van 1,34 miljoen euro.

Topman bij de NMBS Jo Cornu moest het in 2015 dan weer met minder stellen dan Leroy. Hij verdiende vorig jaar 230.000 euro bruto, met een bonus van 60.000 euro. (NS)

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content