Kies je een consumentenkrediet of niet?
Een consumentenkrediet helpt je om bepaalde kosten te spreiden. Er bestaan verschillende vormen, en de keuze hangt af van je uiteindelijke doel. Interesten en/of kosten betaal je in elk geval.
Alle consumentenkredieten vallen onder de Wet op het Consumentenkrediet. Die legt bepaalde voorwaarden en beperkingen op. Daardoor zijn de maximumtermijnen wat betreft de terugbetaling alvast beperkt naargelang het ontleende bedrag. Er bestaan vier concrete vormen.
Welke vormen?
1. Een lening op afbetaling is de meest populaire vorm. Die wordt afgesloten voor een bepaalde duur en moet via vaste periodieke stortingen terugbetaald worden. Ze kan bijvoorbeeld gebruikt worden om renovatiewerken aan je woning of de aankoop van een wagen te financieren.
2. Een verkoop op afbetaling wordt vaak door winkelketens aangeboden bij de aankoop van huishoudtoestellen. Ook hier betaal je het geleende bedrag in meerdere stortingen terug. De kredietgever kan een clausule voorzien die stelt dat je pas eigenaar wordt wanneer je alles hebt terugbetaald.
3. Ook financieringshuur of leasing is een consumentenkrediet. Het stelt je in staat om bijvoorbeeld een auto of een computer gedurende een bepaalde periode te huren. Aan het einde ervan krijg je dan de mogelijkheid om die te kopen tegen een vooraf afgesproken prijs.
4. Een kredietopening ten slotte is een financiële reserve die je naar behoefte gebruikt, al dan niet verbonden aan het gebruik van een betaalkaart. Deze formule is geschikt voor kleinere bedragen en voor eerder onvoorspelbare periodes waarin je wat tekort komt. Ook hier betaal je kosten (kredietkaart) of intresten (debetkaart) op het geleende bedrag.
Een consumentenkrediet kan je dus helpen om uitgaven te spreiden of om een onverwachte financiële tegenvaller op te vangen. Maar voor niets gaat de zon op: je zal steeds interesten en/of kosten moeten betalen. Het is sowieso aangewezen om voorstellen van verschillende kredietgevers met elkaar te vergelijken.
Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier