Is een jaarlijks kostenpercentage van nul procent écht gratis?

© iStock
Roel Van Espen medewerker Trends

Voor een autokrediet of een andere lening op afbetaling beloven sommige kredietgevers je een JKP (jaarlijks kostenpercentage) van nul procent. Betekent dit dat je dan echt gratis leent?

Het JKP biedt meer transparantie dan de debetrente die je kent van een traditioneel krediet. Het is namelijk een ‘all-in’ tarief dat niet alleen rekening houdt met de reële jaarlijkse rentevoet, maar ook met alle bijkomende kosten (zoals dossier- en beheerskosten). Dat moet een onderlinge vergelijking makkelijker maken.

Weet wel dat je de jaarlijkse kostenpercentages van twee kredieten alleen op een correcte manier kan vergelijken wanneer alle voorwaarden identiek zijn. Dat betekent: hetzelfde leenbedrag, dezelfde afbetalingstermijn, identieke waarborgen en dezelfde verplichting om al dan niet een voorschot te betalen.

Helemaal gratis?

Sommige kredietgevers of automerken bieden leningen aan met een JKP van nul procent. Daarin is in principe alles inbegrepen. Je hoeft dus geen interesten te betalen, maar ook geen dossier- of andere kosten. Kortom: zo’n krediet is effectief helemaal gratis.

Of toch niet helemaal? Aan een gratis autolening kunnen namelijk indirecte kosten verbonden zijn. Mogelijk zal je bijvoorbeeld moeten kiezen tussen een korting op de aankoopprijs en een kosteloos krediet. Reken dan uit of het niet interessanter is om de korting te nemen en elders een autolening af te sluiten.

Ter info: soms gaat een voordelig autokrediet ook gepaard met een verplichte omniumverzekering. Wanneer de autoconstructeur hiervoor samenwerkt met een verzekeringsmaatschappij, moet hij de verzekeringspremie als extra kost voor de lening doorrekenen in het ‘all-in’ tarief. In dat geval kan het JKP dus nooit nul zijn.

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content