Wauthier Robyns
‘Hoogtij op de spaarmarkt’
De Belg blijft massaal zijn geld parkeren op de spaar-en zichtrekeningen. de zichtdeposito’s gaan er met 4,2 miljard op vooruit tot 62 miljard, terwijl de deposito’s op klassieke spaarboekjes slechts met 1,1 miljard euro aangroeiden. Dat schrijft Wauthier Robyns, directeur Pers en Communicatie bij Assuralia.
Elke maandag laten we een prominente stem uit de financiële wereld aan het woord. Vandaag: Wauthier Robyns is directeur Pers en Communicatie bij Assuralia.
De Nationale Bank heeft half juli statistieken vrijgegeven over de evolutie van de spaarinspanningen (omlaag tijdens het eerste kwartaal 2015) en van het vermogen van de Belgische huishoudens (omhoog tijdens dezelfde periode).
Het beschikbaar inkomen is begin 2015 met 0,6 procent gezakt
Alles begint met het beschikbare inkomen… Dat is begin 2015 met 0,6 procent gezakt ingevolge de daling van de lonen en van de sociale uitkeringen. De spaarquote, die zich in 2014 steeds boven de 14 procent kon handhaven, daalt naar 13,5 procent van het beschikbare inkomen. Dat geld gaat voor een groter deel naar verbruik: best aannemelijk in een context waar het gevoel heerst dat sparen weinig opbrengt.
Toch groeide het vermogen van de particulieren (vastgoedbezit terzijde) vrij aanzienlijk. Op drie maanden tijd steeg hun netto financiële vermogen van 944,7 miljard euro eind 2014 naar 972,6 miljard euro eind maart. De activa stijgen met 30,1 miljard, de passiva met slechts 2,2 miljard euro.
Aan activazijde gaat het vooral bezitters van aandelen en participaties in beleggingsfondsen (samen goed voor 480 miljard euro) voor de wind. De prijs- en wisselkoersveranderingen verklaren voor drie kwart de aanwas van de activa van de gezinnen. De toename in die rubriek bedraagt zo’n 30 miljard euro en brengt het totaal van de activa op 1.222,7 miljard euro. Het is namelijk zo dat bezitters van aandelen sterk geprofiteerd hebben van de koerswinst van de dollar tegenover de euro.
Het rendement van de levensverzekeringen komt na de fondsen en de aandelen op de derde plaats in absolute cijfers en bedraagt 3,2 miljard euro. Anderzijds noteren de in- en uitgaande bewegingen op de levensverzekeringen wel een negatief saldo van 1,1 miljard euro. Voor het eerst sinds deze rubriek afzonderlijk bekeken wordt, vertonen deze bewegingen een achteruitgang: er wordt meer uitgekeerd dan er aan nieuwe premies ontvangen is. Want het premievolume heeft te maken met twee trends: terwijl oude polissen de uitkeringsdatum bereiken en dat geld naar de verzekerden vloeit, zijn de omstandigheden minder gunstig voor spaarverrichtingen op de middellange termijn tegen een flauwe rentevoet én voor het aangaan van nieuwe groepsverzekeringen. Toch is de vraag naar financiële zekerheid voor later onverminderd aan de orde, wat het pensioensparen ten goede komt.
De zichtdeposito’s gaan er met 4,2 miljard op vooruit tot 62 miljard
Alles samen bedragen de levensverzekeringsrechten en pensioentegoeden een voor leken onverwacht (record)bedrag van meer dan 255 miljard. Ook de voorzieningen in de schadeverzekering gelden als sommen die voor de verzekerden/begunstigden bedoeld zijn, en nemen toe, zij het tot een bedrag dat tien keer kleiner is.
O ja: de zichtdeposito’s gaan er met 4,2 miljard op vooruit tot 62 miljard, terwijl de deposito’s op klassieke spaarboekjes slechts met 1,1 miljard euro aangroeiden. Alles samen staat er 239,4 miljard op de Belgische gereglementeerde spaarboekjes. Met zoveel liquiditeit, opportuniteit tot winstnemen, en toenemende uitkeringen aan verzekerden is de strijd om het spaargeld boeiend. Zelfs zonder de taxshift!
Wauthier Robyns is directeur Pers en Communicatie bij Assuralia.
Lees ook van deze auteur: ‘Matters of life and death: de verzorgingsstaat kan niet alles voor je regelen’
"Analyses over beleggen, verzekeren, portefeuille beschermen en meer"
Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier