Hoe veilig betalen tijdens de feestdagen

© Getty Images/iStockphoto
Niels Saelens Redacteur Trends.be & Moneytalk.be

De komende weken trekken de Belgen massaal naar de winkels om cadeautjes te kopen. Naar aanleiding van de feestdagen geeft de bankenfederatie Febelfin tips om veilig te winkelen en te betalen.

Febelfin raadt aan zo veel mogelijk met een bankkaart te betalen. Geef je code nooit door en scherm altijd het toetsenbord af wanneer je je code ingeeft. Wie zijn bankkaart verliest, neemt het best zo snel mogelijk contact op met Card Stop op het nummer 070/344.344.

Online winkelen

In de wintermaanden blijven fraudeurs actief. Blijf dus zeker waakzaam

Ook wie het internet afschuimt op zoek naar het ideale cadeau kan voorzorgen nemen. Recente cijfers van Febelfin hebben aangetoond dat een toenemend aantal Belgen het slachtoffer wordt van cybercriminelen. In de eerste drie kwartalen van 2016 stelde Febelefin 865 fraudegevallen vast. Vorig jaar waren dat er 283 over het hele jaar.

“In de wintermaanden blijven fraudeurs actief. Blijf dus zeker waakzaam”, waarschuwt Febelfin. Daarbij benadrukt de federatie dat een bank nooit zal vragen naar je bankgegevens zoals je pincode. Ook mails die op het eerste gezicht van je bank komen, zijn niet altijd te vertrouwen. Dubbelchecken is dan ook de boodschap. Klik ook niet op de bijlagen van de mails die je niet vertrouwt.

Wie toch twijfelt aan de afkomst van een mail, kan een bericht sturen naar het centraal contactpunt van zijn bank. Dat kan op het adres phishing@uwbank.be. Voor bijvoorbeeld Belfius is dat phishing@belfius.be. Wie helemaal zeker wil zijn dat criminelen niet aan de haal zijn gegaan met zijn gegevens kan zijn rekeninguittreksels controleren om na te gaan of er geen vreemde transacties zijn gebeurd.

Mobiel betalen

“Steeds meer mensen kiezen ervoor mobiel te betalen. Mobiele betalingen genieten van dezelfde beveiliging als andere elektronische betalingen. Toch kan ook de consument bijdragen aan de veiligheid van mobiele betalingen”, gaat Febelfin verder. De federatie raadt consumenten af betalingen uit te voeren op een onbeveiligd netwerk.

Daarnaast is het aangeraden de meest recente versie van de applicatie te gebruiken. Net zoals bij onlinebankieren geldt de gouden regel: deel je gegevens niet. En waak erover dat niemand over je schouder meeleest. Hetzelfde geldt wanneer je geld afhaalt aan een bankautomaat. Criminelen hebben genoeg aan je pincode om je rekening leeg te plunderen.

Tot slot laat Febelfin weten dat de Belgische kantoren gesloten zijn op 26 december. “Elektronische betalingen blijven ter beschikking van de klanten”, besluit de federatie.

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content