Spaarders blijven in het vizier lopen van cybercriminelen
Het aantal fraudegevallen bij internetbankieren is in het derde kwartaal gestegen. De cybercriminelen konden evenwel minder buit maken, zo blijkt uit cijfers van de federatie van de financiële sector Febelfin.
Er vonden in het derde kwartaal 368 fraudegevallen plaats, tegenover 145 en 352 in de twee voorgaande kwartalen. Het totale buitgemaakte bedrag bedroeg 234.255 euro. Over een periode van negen maanden bedraagt de fraudeschade 582.727 euro. In heel 2015 bedroeg de schade meer dan een miljoen euro.
Cybercriminelen richten zich steeds meer tot particulieren, vooral via het gebruik van phishing of valse e-mails. In de valse e-mails wordt gevist naar de codes en/of bankkaart van het slachtoffer, zogezegd in het kader van een vervanging van hun kaart of kaartlezer.
Spaarder moet zich beter beschermen
Volgens de bankenfederatie is het niet enkel aan de banken om de cybercriminelen een halt toe te roepen. “Ook de burgers kunnen hun steentje bijdragen”, klinkt het.
Febelfin drukt de internetbankiers op het hart dat ze niet alle mails die op het eerste gezicht van een vetrouwde instantie zoals een bank komen mogen geloven. Indien u toch twijfelt kunt u contact opnemen met uw bank op het volgende adres: phishing@uwbank.be. Wie bijvoorbeeld klant is bij Belfius, kan dus een mail sturen naar Phising@belfius.be.
“Uw bank zal u nooit via e-mail vragen om de codes door te geven”, benadrukt Febelfin. Die codes zijn strikt persoonlijk. De bankenfederatie mikt eveneens op een betere samenwerking met de politie en justitie.
Blijven inzetten op sensibilisering
“Hoe dan ook blijven wij inzetten op de sensibilisering van de burgers”, klinkt het. Febelfin is in 2012 gestart met campagnes die wijzen op de gevaren phising. “En de resultaten mogen er zijn”, aldus Febelfin. “Sinds 2013 is het aantal slachtoffers van cybercriminaliteit sterk afgenomen. Toen noteerden we nog 1.722 fraudegevallen.”
Al zit dat cijfer dit jaar opnieuw in de lift. Tot nu toe heeft Febelfin weet van 865 gevallen van fraude. Geëxtrapoleerd naar het volledige jaar 2016 en vergeleken met 2015 betekent dat een stijging. Vorig jaar was er sprake van 283 fraudegevallen.
Toch blijft Febelfin positief: “De cybercriminelen maken steeds minder buit.” In 2015 gingen de criminelen met 1.018 miljoen euro aan de haal. In 2013 was dat nog 5.170 miljoen eur. “Maar we mogen niet op de lauweren rusten. Het blijft belangrijk om waakzaam te blijven”, besluit Febelfin. (NS)
Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier