Het kostendagboek van een nestverlater
De nestverlater staat voor het eerst in zijn leven op zijn eigen benen en moet plots rekening houden met verschillende kosten die de kop opsteken. Dit is het kostendagboek van een nestverlater.
De financiële situatie van iedere generatie ziet er anders uit. Een gepensioneerde kan genieten van zijn oude dag, terwijl een nestverlater voor het eerst het hoofd moet bieden aan allerhande kosten.
In deze reeks opent elke week iemand, van student tot bejaarde, zijn of haar kostenboekje.
De nestverlater
Deze week bijt de nestverlater de spits af. Hij heeft net zijn studies achter de rug en is aan de slag gegaan als freelance journalist.
De voorgaande situatie
Als student woonde hij thuis en betaalden zijn ouders een groot deel van zijn kosten. Zij stonden onder andere in voor zijn transport-en studiekosten. Bovendien kreeg hij iedere dag wat extra geld mee om ‘s middags eten te kopen.
Huidige situatie
Hij is nu reeds een anderhalve maand actief als journalist en heeft ondanks zijn freelancestatuut een stabiel inkomen. Daarnaast heeft hij vorige week het ouderlijke nest verlaten en huurt hij samen met twee vriendinnen een huis.
De kosten die eens een ver-van-zijn-bedshow waren zijn nu pertinent aanwezig. Als freelancejournalist staat hij bovendien in voor zijn eigen transportkosten.
Het kostenplaatje
Bij de start van het huurcontract betaalde hij samen met zijn twee huisgenoten een waarborg die overeenkomt met twee maanden huur. De maandelijkse huur rust op de schouders van drie personen waardoor hij iedere maand 230 euro moet betalen. Deze maand was dat uitzonderlijk 690 euro ( waarborg + eerste maand huur) .
Het openbaar vervoer kost hem elke maand 211 euro. Binnen anderhalve maand kan hij een stagiair perskaart aanvragen. Dat is mogelijk voor iedere journalist die drie maanden actief is. Dankzij de perskaart zal hij voor een jaarlijkse bijdrage van 80 euro gratis gebruik kunnen maken van het openbaar vervoer.
Hij heeft ook de eerste boodschappen achter de rug. Voor een deel werken hij en zijn huisgenoten met een gemeenschappelijke rekening die gebruikt wordt voor de aankoop van het avondeten, ontbijt, drinken en kuisproducten. Ze hebben elk 100 euro gestort voor deze maand. De cohousers hebben geluk want af en toe kunnen ze rekenen op hun ouders die af en toe een maaltijd klaarmaken.
Ze hebben beslist om het middag-en weekendeten zelf te betalen omdat ze uiteenlopende werkuren hebben. Hiervoor houdt de nestverlater ongeveer 150 euro op zij.
Op zijn werk eet hij ‘s middags altijd een broodje van 2,95 euro. Ruw geschat zullen de broodjes hem 60 euro per maand kosten. Daarnaast heeft het trio reeds de brandverzekering moeten betalen. Dat komt dit jaar neer op 160 euro. Dat is elk 53 euro.
Vanaf volgende maand zal het drietal ook rekening moeten houden met verschillende facturen.
De eerste maand in cijfers
Betalen waarborg: 460 euro
Eerste maand huur: 230 euro
Betalen gemeenschappelijke rekening: 100 euro
Geplande eigen uitgaven: 150 euro
Openbaar vervoer: 211 euro
Brandverzekering: 53 euro
Totaal: 1204 euro
Volgende week: de maandelijkse kosten van een gepensioneerd koppel.
Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier