Het kostendagboek van een nieuwbakken moeder

© iStock
Niels Saelens Redacteur Trends.be & Moneytalk.be

Een financiële voorbereiding is cruciaal wanneer je van je kinderdroom een realiteit wilt maken. Dat besefte ook J.S. toen ze de grote stap zette. “Zwanger worden was een bewuste keuze dus we hebben daar goed over nagedacht.”

De financiële situatie van iedere generatie ziet er anders uit. Een gepensioneerde kan genieten van zijn oude dag, terwijl een nestverlater voor het eerst het hoofd moet bieden aan allerhande kosten.

In deze reeks opent elke week iemand, van student tot bejaarde, zijn of haar kostenboekje.

De nieuwbakken moeder J.S. heeft alle financiële aspecten die komen kijken bij een eerste kindje goed afgewogen vooraleer ze samen met haar vriend een stap in het onbekende zette. Nu haar baby het levenslicht heeft gezien, krijgt ze voor het eerste te maken met allerhande nieuwe kosten, zowel pre-als postnaal.

Hoe heb je je financieel voorbereid op je zwangerschap?

J.S: “Een spaarpotje aanleggen was onze prioriteit toen ik en mijn vriend besloten om zwanger te worden. Ik was er me van bewust dat een eerste kindje een grote kost is vermits we allerlei zaken moeten aankopen, gaande van kledij tot een babybedje.

Het kostendagboek van een nieuwbakken moeder

Zwanger worden was een weloverwogen keuze. Zo hebben we de prijzen vergeleken van verschillende producten bij verscheidene winkels. Ik ben ook op zoek gegaan naar tweede handsspullen. Met een beetje geluk stoot je op mooi deals voor prachtige zaken.

Wat heb je nog gedaan om geld te sparen?

J.S: “Hier en daar kon ik ook rekenen op de hulp van mijn ouders. Zo ligt mijn kleintje in de wieg waar mijn broer en ik in vertoefden na onze geboorte, een stukje nostalgie.

Verder konden we wat kosten mijden door zelf onze kraamgeschenkjes te maken. Het prijsverschil met aangekochte geschenken is immens.

We hebben ook een geboortelijst aangelegd. Dat bood ons een dubbel voordeel: Enerzijds konden de mensen die iets wouden kopen gemakkelijk een keuze maken en anderzijds was ik zeker dat ik spullen kreeg die ik nodig had.

Het kostendagboek van een nieuwbakken moeder

Een allerlaatste kostenbesparing is het geven van borstvoeding. Dat is gratis en bovendien ben ik zeker dat mijn kindje de gezondste voeding krijgt.”

Op welke kosten was je niet voorbereid?

J.S: “Een alleerste grote (financiële) tegenvaller was mijn ziekenhuisopname. Ik moest namelijk twee keer opgenomen worden in het ziekenhuis. Daardoor stegen de ziekenhuiskosten aanzienlijk.

Verder had ik een aantal kleine kosten over het hoofd gezien zoals een doek om mijn kleintje in te bakenen, vitamines voor mezelf en de baby, een afvalemmer voor de pampers en betalende parking aan het ziekenhuis. Gelukkig zijn dat geen al te grote uitgaven.”

Hoe heb je het hoofd geboden aan die onverwachte kosten?

J.S: “Die kosten vormden geen groot probleem omdat we genoeg geld opzij hadden gehouden. Daarenboven konden we die uitgaven meteen betalen omdat de ziekenhuisfactuur niet onmiddelijk wordt opgestuurd. We hebben ook een hospitalisatieverzekering die de financiële klap verzacht. Die is bovendien gratis voor ons via ons werk. Ons kindje is reeds aangesloten. ”

Welke belangrijke financiële lessen heb je reeds getrokken?

Het kostendagboek van een nieuwbakken moeder

J.S: “Simpel: een kind op de wereld zetten kost veel geld. We zijn er ons van bewust dat we een mondje meer moeten voeden en dat we vanaf nu minder op stap kunnen gaan. “

Heb je nog een laatste tip voor moeders en vaders in spe?

J.S: “Vooraleer je aan een gezinsuitbreiding begint, moet je eerst de kosten goed afwegen. Een kind grootbrengen is nu eenmal niet goedkoop. Eerst nadenken dan pas de stap zetten, is de gouden boodschap.” (NS)

Het kostenplaatje (maandbasis)

Terugkerende vaste maandelijkse kosten

1000 euro afbetaling lening

125 euro elektriciteit

104 euro water

280 euro autoverzekering

14,50 euro lidgeld vakbond

Jaarpremies gedeeld door 12

12 euro grondbelastingen

93 euro autotaks (2 wagens)

12,5 euro schuldsaldoverzekering

7,5 euro familiale verzekering

10 euro gemeentetaks

4 euro zorgverzekering

Gemiddelde variabele kosten

25 euro verwarming

100 euro varia

250 euro brandstof wagens

400 euro voeding

50 euro onderhoud tuin

Totale maandelijkse kosten: 2 487,50 euro

Lees ook: het kostendagboek van een militair

Partner Content