Het kostendagboek van een koppel in een rusthuis

© iStock
Niels Saelens Redacteur Trends.be & Moneytalk.be

Inwoners van een rustoord moeten zich geen zorgen meer maken over energiekosten en allerhande afbetalingen, maar ook zij zijn niet vrijgesteld van verscheidene maandelijkse kosten. Dit is het kostendagboek van een koppel in een rusthuis.

De financiële situatie van iedere generatie ziet er anders uit. Een gepensioneerde kan genieten van zijn oude dag, terwijl een nestverlater voor het eerst het hoofd moet bieden aan allerhande kosten.

In deze reeks opent elke week iemand, van student tot bejaarde, zijn of haar kostenboekje.

Huidige situatie

Het bejaard koppel woont al enkele jaren in een rusthuis van het OCMW. Toen ze hun intrek namen, hebben ze hun huis verkocht. Nu doen ze een beroep op het geld van de verkoop om rond te komen. Het rusthuis vroeg om een deel van de verkoop, namelijk 12 500 euro, te storten op een afzonderlijke rekening als waarborg.

Het kostendagboek van een koppel in een rusthuis

“We komen niet rond met ons pensioen en maken daarom dankbaar gebruik van het geld dat de verkoop van ons huis heeft opgeleverd. Mensen die niet toekomen kunnen een beroep doen op hulp van het OCMW”, vertelt het koppel.

De dochter van het duo neemt een groot deel van het budgetbeheer op zich en geeft haar ouders iedere maand 100 euro ‘zakgeld’. Daarnaast doet zij ook de inkopen voor het koppel op rust.

Het kostenplaatje

Iedere maand moet het koppel een factuur betalen om te vertoeven in het woonzorgcentrum. Elke maand betalen ze 1194 euro voor de verblijfskosten, inclusief energieverbruik, telefoonaansluiting en TV-distributie. Daarenboven genieten zij van een kamerbediening die iedere maand 24,80 euro kost.

“De huurprijs valt zeer goed mee omdat het rusthuis een eigendom van de staat is. We krijgen bovendien een korting van 2 euro per dag omdat we afkomstig zijn uit de gemeente waar het rusthuis is gevestigd”, voegt de vrouw er aan toe.

Beiden moeten frequent medicatie nemen en betalen daarvoor 180 per maand. Ze krijgen wel een korting op de geneesmiddelen van 23,50 euro. Daarnaast gaan ze twee keer per maand op consultatie bij een dokter. Maandelijks betalen ze daar 64 euro voor.

Verder gaat de vrouw één keer per maand langs bij de kapper en de pedicure. Voor die bezoekjes betaalt ze 34 euro in totaal.

Elke dag nuttigt het koppel een drankje in de cafetarie. Het pleziertje kost maandelijks ongeveer 125 euro. De dochter doet bovendien iedere maand kleine aankopen voor haar ouders waaronder 50 euro voor extra snacks en ongeveer 25 euro voor kledij. Alle maaltijden zijn berekend in de verblijfkosten.

Het koppel heeft bovendien geen verzekeringen meer.

Een maand in cijfers

Een maand in cijfers

Terugkerende vaste maandelijkse kosten

1194 euro rusthuis

24 euro kamerbediening

157 euro medicatie (inclusief korting)

64 euro consultaties

Gemiddelde variabele kosten

14 euro kapper

20 euro pedicure

125 euro cafetaria

50 euro extra’s

25 euro kledij

Totaal: 1663 euro

Volgend week: Het kostendagboek van de ouders van een nestverlater

Lees ook: Het kostendagboek van een gezin met schoolgaande kinderen

Partner Content