Het kostendagboek van een gepensioneerde
De gepensioneerde heeft net een punt gezet achter zijn carrière en geniet met volle teugen van een welverdiend pensioen. Toch moet ook hij rekening houden met allerhande kosten. Dit is het kostendagboek van een gepensioneerde.
De financiële situatie van iedere generatie ziet er anders uit. Een gepensioneerde kan genieten van zijn oude dag, terwijl een nestverlater voor het eerst het hoofd moet bieden aan allerhande kosten.
In deze reeks opent elke week iemand, van student tot bejaarde, zijn of haar kostenboekje.
De gepensioneerde
Samen met zijn vrouw geniet hij van een welverdiende pensioen. Ze hebben elk een individueel pensioen. Waar de man een werknemerspensioen krijgt, ontvangt zijn vrouw een pensioen als zelfstandige.
De voorgaande situatie
Tijdens zijn carrière heeft de gepensioneerde alles in het werk gezet om te sparen voor zijn oude dag. Zo heeft hij onder andere een spaarboekje opgebouwd voor zijn pensioen.
“Er worden voldoende mogelijkheden aangereikt om te sparen voor later zoals pensioensparen, maar het voornaamste is om het heft in eigen handen te nemen en maandelijks geld opzij te leggen”, vertelt de gepensioneerde.
De huidige situatie
Hij slaagt er in om zijn levenstandaard te behouden dankzij de reserve die hij vroeger heeft opgebouwd. De grootste verandering in zijn leven is dat hij nu een beroep moet doen op een lager inkomen. Zijn vrouw in het bijzonder heeft een lager pensioen omdat zij heel haar leven heeft gewerkt als zelfstandige.
Maar samen met hun loon zijn ook de uitgaven gedaald. Zo vallen onder andere de beroepskosten weg zoals de verplaatsingskosten. Daarnaast zijn verschillende andere kosten verdwenen. “Werken die we vroeger moesten laten uitvoeren door een aannemer, kunnen we nu zelf doen”, vertelt de gepensioneerde.
Net zoals de meeste gespensioneerden bezit hij een eigen wagen en woning die hij volledig heeft afbetaald.
Het kostenplaatje
Een deel van zijn pensioen gaat naar de vaste maandelijkse kosten. De gepensioneerde betaalt iedere maand 52 euro voor zijn hospitalisatieverzekering ( hij geniet van een voordelig tarief omdat hij zich op jonge leeftijd heeft aangesloten bij een verzekeraar), 50 euro voor een alarmsysteem, 120 euro voor tv-internet-en telefoonaansluiting en nog eens 120 euro voor elektriciteit en water.
Daarnaast moet hij verscheidene jaarpremies betalen voor zijn verzekeringen. Zo neemt een brandverzekering iedere maand een hap van 70 euro uit het budget en een autoverzekering kost hem 35 euro per maand.
De gepensioneerde moet ook rekening houden met allerhande variabele kosten zoals verwarming en voeding. Om zich te verwarmen, betaalt hij gemiddeld 130 euro per maand en voor zijn voeding rekent hij op 900 euro, inclusief restaurantbezoeken en uitjes.
Toch wil hij zo veel mogelijk genieten van zijn pensioen. Daarom hecht hij minder belang aan extra geld op zij te zetten. Voor onvoorziene kosten doet hij een beroep op het vroeger gespaarde kapitaal.
“Iedereen werkt gedurende zijn hele leven aan de opbouw van een gezinnetje en een mooi spaarboekje voor zijn pensioen. Maar eens die oude dag er is durft men datzelfde spaarboekje niet meer afbouwen voor eigen gebruik. De mensen willen zo veel mogelijk nalaten voor eventuele erfgenamen. Dat is volgens mij een foute redenering”, besluit de gepensioneerde.
Een maand in cijfers
Terugkerende vaste maandelijkse kosten
52 euro hospitalisatieverzekering
50 euro alarmsysteem woning
120 euro telefoon-internet-en tv aansluitingen
90 euro electriciteit
30 euro water
De jaarpremies gedeeld door 12
90 euro Grondbelastingen
35 euro autoverzekering
20 euro mutualiteit
70 euro brandverzekering
Gemiddelde variabele kosten
130 euro verwarming
150 euro kosten brandstof en onderhoud wagen
900 euro etenswaren en evt restaurantkosten
100 euro onderhoud woning en tuin
100 euro allerlei
Totaal: 1937 euro
Volgende week: De maandelijkse kosten van een gezin met studerende kinderen
Lees ook: De maandelijkse kosten van een nestverlater
Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier