Goedkoop naar Oktoberfest dankzij deze tips

© REUTERS
Niels Saelens Redacteur Trends.be & Moneytalk.be

Traditiegetrouw gaat morgen Oktoberfest van start in Duitsland. En nergens wordt het feest zo zwaar gevierd als in München. Daarom heeft het vergelijkingsplatform Happycar enkele tips verzameld voor wie met een beperkt budget wil afzakken de stad van de lederhosen en liters bier.

Dit jaar vindt van 17 september tot en met 3 oktober het Oktoberfeest in München plaats. Elk jaar trekt het traditionele feest in Duitsland miljoenen bezoekers aan. Zo trokken vorig jaar 5,9 miljoen bezoekers naar München om deel uit te maken van het feestgebeuren.

Ook de Belgen en de Nederlanders laten Oktoberfest niet zomaar aan zich voorbijgaan. Vorig jaar telde München 118.000 Nederlandse en Belgische bezoekers. En uit onderzoek van Happycar blijkt dat het merendeel van die bezoekers met de auto een bezoekje brachten aan München. Daarom heeft het vergelijkingsplatform een aantal tips verzameld voor wie Duitsland wil aandoen met de wagen.

Wagen huren goedkoper geworden in München

Volgens Happycar zijn de prijzen van huurauto’s in München met gemiddeld 6,5 procent gedaald van 35,77 euro per dag in 2014 tot 33,44 euro in 2016. En dat is voornamelijk goed nieuws voor de Belgische en Nederlandse bezoekers. Uit cijfers blijkt dat 59 procent van hen een wagen huurt in de stad en 28 procent vanaf het vliegveld. “Ook beschouwt 4,97 procent van de huurautoreizigers de vluchthaven Frankfurt als alternatief vertrekpunt voor München”, aldus het vergelijkingsplatform.

(Gratis) parkeren

Happycar benadrukt ook dat het niet altijd noodzakelijk is te betalen om je wagen te parkeren. München heeft in totaal 28,137 parkeerplaatsen waarvan er 15,424 gratis zijn. In alle andere gevallen betalen bezoekers 0,50 tot 1,50 euro per dag. 12,340 parkeerplaatsen liggen buiten de stad, 10,107 liggen dichterbij het centrum en 5,730 in het centrum zelf.

Bovendien kan je probleemloos gebruikmaken van het openbaar vervoer eenmaal je je wagen geparkeerd hebt. De parkeerplaatsen dichtbij het centrum zijn namelijk Park and Ride plekken die direct met het openbaar vervoer verbonden zijn. Al moet u wel in het bezit zijn van geldig kaartje voor het openbare vervoer als je je wagen daar kwijt wilt. HappyCar raadt bestuurders ook aan gepast te betalen omdat niet alle automaten wisselgeld teruggeven.

Goedkoop naar Oktoberfest dankzij deze tips
© HappyCar

“Het is toegestaan om op deze plekken 24 uur te parkeren, de gratis P+R plaatsen mogen vaak alleen tijdens kantooruren worden gebruikt”, gaat het vergelijkingsplatform verder. “In de parkeergarages van Messestadt Ost en Fröttmaning is het toegestaan om langer te parkeren.”

Vermijd boetes

Een boete kan een stevige hap nemen uit het reisbudget. Daarom heeft Happycar een aantal zaken opgelijst waar je zeker moet op letten wanneer je huiswaarts keert.

Allereerst is het verboden bierglazen mee te nemen zonder betaling. Wie een bierglas over de grens meeneemt en betrapt wordt riskeert een boete. “Het is verboden een bierglas mee te nemen uit de Biergarten, (synoniem voor openluchtcafé nvdr.). Dit wordt gezien als diefstal”, aldus HappyCar. In het ergste geval krijg je een geldboete, maar wie meermaals in de fout gaat kijkt aan tegen een gevangenisstraf.

Ook wie bier wil meenemen uit Duitsland houdt best met een aantal zaken rekening. Zo mag je niet meer dan 110 liter bier over de Duitse grens vervoeren. Doe je dat wel dan moet je bewijzen dat de lekkernijen voor eigen gebruik zijn. Je riskeert bovendien accijnzen te moeten betalen als je meer dan de toegelaten hoeveelheid meeneemt naar huis.

Duurder bier

Minder goed nieuws is er voor de liefhebber van het occasionele gerstennatje. De prijs van een liter bier is dit jaar in Duitsland gestegen met 3,11 procent tot 10,70 euro. Al laat HappyCar weten dat er ook biergarten zijn , zoals “Goldener Hahn” en “zum Stiftl” die een liter bier verkopen voor 6,90 euro.

De alcoholvrijedranken zijn dit jaar ook verder opgeslagen, een liter limonade stijgt van gemiddeld 8,78 euro in 2015 naar 9,04 euro in 2016. Een liter water kost dit jaar 8,27 euro ten opzichte van 8,03 euro in 2015.

Partner Content