Fraude of niet? Hoe controleer je of het IBAN-nummer van een overschrijving correct is?

© iStock
Roel Van Espen medewerker Trends

Op elk overschrijvingsformulier dat je bij een factuur ontvangt, wordt het IBAN van de begunstigde vermeld. Hoe kan je checken of zo’n rekeningnummer welk correct is?

Sinds de invoering van SEPA – voluit Single Euro Payments Area – is het betalingsverkeer in Europa een stuk eenvoudiger geworden. Dankzij deze uniforme betaalmarkt wordt er al sinds enkele jaren geen onderscheid meer gemaakt tussen nationale en grensoverschrijdende betalingen.

Een gevolg van de introductie van SEPA is het gebruik van een internationaal gestandaardiseerd rekeningnummer: het fameuze IBAN of International Bank Account Number. In ons land telt het IBAN 16 karakters met deze structuur:

• de landcode ‘BE’ voor België,

• een controlegetal van twee cijfers, en

• de 12 cijfers van het vroegere rekeningnummer.

Weet dat de structuur van IBAN’s uit andere landen verschillend is. Een Spaans rekeningnummer bestaat bijvoorbeeld uit de landcode ‘ES’, gevolgd door 22 karakters. Ontvang je dus een overschrijvingsformulier van een Belgische leverancier waarop een buitenlands IBAN vermeld wordt, dan is er wellicht fraude in het spel.

Zelf berekenen of checken?

Het IBAN van je eigen bankrekeningnummer vind je terug op onder andere je uittreksels en je bankkaarten. Maar je kan het ook zelf berekenen, bijvoorbeeld via www.ibanbic.be: hier geef je je vroeger rekeningnummer in, en na een druk op de ‘Convert Number’-knop krijg je het IBAN te zien.

Heb je een IBAN van een begunstigde gekregen voor een overschrijving, en wil je weten of dat nummer wel correct is? Dat kan je eveneens online controleren, bijvoorbeeld via www.ibancalculator.com (‘Validate IBAN’). Bij overschrijvingen wordt naast de IBAN overigens soms gevraagd naar de BIC (Bank Identifier Code), ter identificatie van de betrokken bank. Die kan je hier eveneens opvragen.

Partner Content