Febiac: ‘Test-Aankoop misleidt zelf’

© BELGA

Automobielfederatie Febiac, organisator van het autosalon van Brussel, haalt ongemeen hard uit naar Test-Aankoop. De federatie heeft kritiek op de autotests van de consumentenorganisatie. “Ze geven foutieve en onvolledige informatie”, klinkt het.

Test-Aankoop berichtte gisteren dat er tot 121 procent verschil zit tussen de beloftes die autofabrikanten doen over het brandstofverbruik van hun wagens en de realiteit. “Test-Aankoop bezondigt zich hier aan precies die misbruiken waartegen zij de consument probeert te wapenen: misleiding!”, aldus Febiac.

“Onwaarheden”

Volgens de automobielfederatie geeft Test-Aankoop in zijn persbericht en op de website waarnaar verwezen wordt, “foutieve, onvolledige of irrelevante informatie”, doet het “insinuaties die niet hard gemaakt worden” en verkondigt het “onwaarheden”.

Febiac geeft aan dat brandstofverbruik zal afwijken van de opgegeven waarden, en dat de belangrijkste redenen voor die afwijking de rechtervoet van de bestuurder en de verkeerssituatie zijn. De automobielfederatie geeft ook toe dat de verbruikstest sterk gedateerd is en dat constructeurs in de testprocedures alles gebruiken wat wettelijk toegelaten is.

Maar hoe Test-Aankoop auto’s getest heeft en of die tests volgens de wettelijke Europese voorschriften gebeurd zijn, wordt volgens Febiac nergens verduidelijkt. “Bovendien publiceren zij vandaag resultaten van motorisaties die al maanden of jaren niet meer beschikbaar zijn”, aldus Febiac.

Geen veralgemening

“Het bedrog van enkele merken met de uitstootwaarden van een aantal van hun auto’s is geen voldoende reden om de hele sector leugenachtig te noemen en de consument te doen geloven dat bedrog schering en inslag is in de automobielsector”, klinkt het. “Op geen enkele wijze kan een testprocedure voor een auto altijd perfect overeenstemmen met het gebruik dat elke individuele automobilist van zijn voertuig maakt. Daarvoor zijn de rijomstandigheden en de manier van rijden van iedere automobilist te verschillend.”

Febiac benadrukt ten slotte dat “geen enkele andere industriële sector zoveel investeert in innovatie”. (Belga/NS)

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content