Duurzaam bankieren zit in de lift: Triodos zag klantenbestand met 7 procent groeien in 2014

© reuters

Triodos Bank België heeft eind 2014 de kaap gerond van 1 miljard euro kredieten aan duurzame bedrijven en projecten. De deposito’s van de klanten groeiden met 7 procent tot 1,4 miljard euro.

Het aantal klanten nam vorig jaar met 7 procent toe tot 61.000. Dat heeft de bank dinsdag gemeld, bij de voorstelling van de jaarcijfers. Binnen enkele weken opent Triodos, dat prat gaat op “duurzaam en transparant bankieren”, zijn eerste regionale kantoor in België, in Gent.

Triodos is één van de drie banken die geslaagd is voor de duurzaamheidstest van de website Bankenwijzer.

De Belgische vestiging van het Nederlandse bedrijf boekte vorig jaar een nettowinst van 7,5 miljoen euro, tegen 9,6 miljoen euro in 2013. “De daling is grotendeels toe te schrijven aan de verhoging van de kosten als gevolg van de taxatie op het spaargeld dat banken in België aanhouden en aan een bijdrage aan de redding van de Nederlandse SNS Bank”, klinkt het.

Groei klantenbestand

Triodos Bank België zag vorig jaar de kredietverlening met een vijfde toenemen. De deposito’s van de klanten groeiden met 7 procent tot 1,4 miljard euro. Duurzaam vermogensbeheer nam toe met meer dan 30 procent en de Triodos-beleggingsfondsen groeiden met meer dan 60 procent, zegt de bank.

“Na de paasvakantie, maar voor de zomervakantie” huldigt de bank het eerste regionale kantoor in. Dat komt aan de Steendam in Gent, nabij het Baudelopark. De bank stelt in België 117 mensen te werk.

De volledige Triodos-onderneming zag de nettowinst vorig jaar met 17 procent toenemen tot 30,1 miljoen euro. De winst werd met 8,3 miljoen euro gedrukt door de verplichte bijdrage die banken moeten leveren aan de redding van SNS Bank. Het aantal klanten ging 13 procent hoger tot 530.000 en het aan de bank toevertrouwde vermogen (beleggingen en spaargelden) steeg met 10 procent tot 10,6 miljard euro. De kredietportefeuille groeide met 12 procent.

De bank verwacht dit jaar verdere groei en een gelijkaardige winst als in 2014. Triodos Bank heeft vestigingen in Nederland, België, het Verenigd Koninkrijk, Spanje en Duitsland en een vertegenwoordigingskantoor in Parijs. Ze stelt iets meer dan 1.000 mensen tewerk. (Belga/NS)

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content