BNP Paribas Fortis wil debat openen over minimumrendement spaarboekje

© belga

De lage en mogelijk negatieve rente op het spaarboekje beroert de gemoederen. De grootste bank van het land wil het debat openen.

“Het debat openen lijkt ons vrij normaal”, zei CEO Max Jadot vrijdag bij de voorstelling van de jaarcijfers.

‘Boekske’

Jadot sprak zich, in tegenstelling tot sommige andere bankiers, zich niet al te scherp uit over het onderwerp. “Het ‘boekske’ is een uitermate belangrijk product dat op de heel lange termijn welzijn en welvaart gecreëerd heeft in dit land”, vatte Jadot aan.

Hij wees er ook op dat een van de voorlopers van Fortis de Algemene Spaar- en Lijfrentekas (ASLK) was. Die geschiedenis wil Jadot ‘niet verloochenen’.

In ieder geval speelt het lagerentebeleid van de Europese Centrale Bank de banken parten. Dat lagerentebeleid weegt op het minimumrendement van 0,11 procent, zo blijkt.

“We gebruiken het boekje voor de financiering van de economie, voor woonleningen of leningen aan bedrijven. Maar de marges zijn te klein, en worden mogelijk zelfs nog kleiner”, verduidelijkte Jadot.

Bankentaksen

Met die twee elementen moet volgens de BNP Paribas-topman het debat gevoerd worden. Hij wees er hierbij ook op dat naast het garandeerde minimumrendement, de banken ook met de bankentaksen zitten. “In dit debat steunen wij de oproep van Febelfin om het debat aan te gaan.”

Vorige week zei Febelfin, de koepel van de bankensector dat de minimumrente ‘niet logisch is tegenover het beleid van de Europese Centrale Bank’. Maar minister van Financiën Johan Van Overtveldt gaf deze week aan niet aan de minimumrente te raken. (Belga/BO)

Partner Content