Belgen blijven trouw aan de traditionele banken

© iStock

De internetbanken slagen er, ondank hun hoge rentetarieven, niet in veel klanten weg te kapen bij de traditionele banken. Tussen 2011 en 2014 verloren die maar 2 procent van de markt.

In 2011 trokken de vier grote banken in ons land – BNP Paribas Fortis, ING, KBC en Belfius – 66 procent van alle spaardeposito’s naar zich toe. Dat is twee procentpunt meer dan vorig jaar. Dat schrijft de vergelijkingssite Spaargids.be. In die cijfers zitten ook de resultaten van hun Belgische dochterbanken zoals Record Bank (ING) en CBC (KBC). Zonder die dochterondernemingen hadden de grootbanken in 2014 62,6 procent van de spaartegoeden in handen. Dat is evenveel als in 2011.

Kleine groei buitenlandse banken

De bijkantoren van buitenlandse banken, waaronder veel internetbanken, zagen hun marktaandeel toenemen van 8 naar 10 procent. De bekendste banken in die categorie zijn PSA Bank, de onlinebank van de Franse autobouwer PSA Peugeot Citroën, en de Maltese bank MeDirect. Zij bieden rentetarieven van respectievelijk 1,50 en 1,60 procent.

Bovendien heeft MeDirect dit jaar een Belgische banklicentie verworven. Dat deed de bank om een psychologische drempel voor de Belgische spaarders en beleggers weg te werken. Desondanks blijven de traditionale banken met de scepter zwaaien in België.

Ook zij proberen nog altijd klanten te winnen door spaarrekeningen te openen voor de regelmatige spaarder. Zo heeft ING begin deze maand zijn nieuwe rekening Tempo Sparen gelanceerd. Het is een spaarrekening die uitsluitend online wordt beheerd en waarop maandelijks via een doorlopende opdracht tot 500 euro kan worden gestort. Ook KBC, BNP Paribas Fortis en Belfius hebben zo’n rekening. (NS)

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content