Argenta stelt minimumrendement spaarrekening niet in vraag

© BELGAIMAGE

Bank- en verzekeraar Argenta stelt het minimumrendement van 0,11 procent op spaarboekjes niet in vraag. “Voor ons is dat houdbaar”, aldus secretaris-generaal Christine Vermylen.

Verscheidene grootbanken stelden de voorbije weken het minimumrendement op spaarboekjes in vraag. Dat zou onhoudbaar zijn, in het huidige klimaat van de extreem lage rente, argumenteren de topbankiers.

Onder meer Johan Thijs CEO van KBC opperde enkele weken geleden dat het bijzonder gevaarlijk is om de lage rente niet door te rekenen aan de klanten. Hij werd daar in bijgesprongen door Rik Vandenberghe CEO van ING België. “Als de intrestvoeten zo laag blijven als vandaag – en we denken effectief dat het lagerenteklimaat nog enige tijd zal aanhouden – dan zet dat druk op de rentabiliteit. Maar de banksector is geen vragende partij van een verlaging van de minimumrente”, argumenteerde hij.

“Hypotheken leveren mooie marges”

Bij Argenta stelt men het minimumrendement niet in vraag, legt Vermylen uit. Een groot deel van de spaargelden die binnenkomen zit in hypotheken, slechts een klein percentage in beleggingsportefeuilles. “Hypotheken leveren nog mooie marges, ondanks de vele herfinancieringen.”

De bankenfederatie Febelfin ontkent overigens dat er voorstellen op tafel liggen om de wettelijke minimumrente aan te passen.

Andere bronnen opperen dan weer dat de banken geld kunnen vragen voor advies bij bijvoorbeeld een woonlening of gratis geldafhaling kunnen afschaffen. Volgens een bankier is het niet langer houdbaar al die diensten gratis aan te bieden. Kris Peeters, minister van Economie benadrukte eerder al dat een consument recht heeft op 24 gratis geldhafhalingen. “Dat recht moet behouden blijven”, aldus Peeters. (Belga/NS)

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content