Amazon Prime: iets voor jou?

. © Reuters
Roel Van Espen medewerker Trends

De Amerikaanse e-commercereus Amazon heeft zijn abonnementsformule Prime in ons land gelanceerd. Die belooft een snelle en gratis levering van miljoenen producten aan huis. Bovendien krijg je er ook videostreaming bij.

Amazon werd opgericht in 1994. Oorspronkelijk verkocht de website enkel boeken, vandaag kun je er voor zowat alles terecht. De webwinkel heeft vestigingen in onder meer Groot-Brittannië, Frankrijk, Japan, China, Italië, Oostenrijk en Duitsland. Een Belgische website is er niet: het internetadres Amazon.be is in handen van Amazon Insurance, een onderdeel van de verzekeraar Baloise.

Vlamingen die willen shoppen bij de Amerikaanse e-commercereus, moeten dat via een omwegje doen. Op de Duitse website Amazon.de kun je onderaan als taal ‘Nederlands’ instellen. Als je dat doet, wordt het aanbod automatisch afgestemd op je Vlaamse profiel. Onze Franstalige landgenoten moeten aankloppen bij de Franse website Amazon.fr.

Extra’s met Prime

Zo’n vijftien jaar geleden lanceerde Amazon in zijn thuisland ook een Prime-abonnementsformule. Daarmee worden – in ruil voor een maandelijkse bijdrage – bestellingen extra snel en gratis geleverd. Leden krijgen ook toegang tot e-books en e-magazines, streamingdiensten voor video en muziek, en een onbeperkte opslagruimte voor digitale foto’s in Amazon Cloud Drive. Daarvoor betalen ze 10,99 dollar per maand, of 99 dollar voor een heel jaar.

Door de jaren werd Amazon Prime ook uitgerold in andere landen. Vandaag maken wereldwijd zo’n 80 miljoen mensen er gebruik van. Eerder deze week werd de formule ook in ons land geïntroduceerd. Wie Amazon Prime als Vlaming wil uitproberen, moet ook weer terecht bij Amazon.de. Er is een gratis proefperiode van dertig dagen. Daarna geldt tot eind maart 2018 een introductieprijs van 3,99 euro per maand. Vanaf april betaal je maandelijks 5,99 euro, of 49 euro per jaar.

Op de website lezen we dat het gratis proeflidmaatschap na dertig dagen automatisch wordt omgezet in een betaald jaarabonnement. Op dat moment wordt 49 euro in rekening gebracht. Over het verlaagde introductietarief wordt in de algemene voorwaarden met geen woord gerept. Wil je Amazon Prime zonder verplichtingen een keertje uitproberen, vergeet dan niet je lidmaatschap binnen de periode van dertig dagen zelf stop te zetten.

De moeite waard?

Maar wat mag je hier nu concreet van verwachten? Allereerst kun je in principe een heleboel producten al de dag nadien gratis aan huis laten leveren. Over hoeveel artikelen het gaat, is niet duidelijk. De ene keer vermeldt Amazon “meer dan een miljoen”, maar er is ook sprake van het dubbele. Je vindt ze gewoonweg terug in de algemene catalogus: items waarvoor de Prime-verzendvoordelen gelden, zijn voorzien van een extra oranje-blauw logo.

Wij zochten bij wijze van test naar drie producten: een laserpointer, een oplaadkabel voor een smartphone en een portefeuille. In het overzicht met voorgestelde producten troffen we erg vaak het Prime-logo aan. En bij het afrekenen bleken daarvoor inderdaad geen leveringskosten naar België aangerekend te worden. Over de bezorging de dag nadien hoef je je geen illusies te maken: geen enkel van de bestelde artikelen kon in minder dan twee dagen worden geleverd.

Toegang tot de andere diensten van Amazon Prime krijg je door bovenaan op je account te klikken en daarna ‘Je Prime-lidmaatschap’ te selecteren. Vervolgens kun je doorklikken naar exclusieve deals in voorverkoop, de onbeperkte opslagruimte voor foto’s en een Twitch-platform (voor games, met exclusieve ledenkorting). E-books of muziekstreaming vind je hier – in tegenstelling tot bij de Amerikaanse versie – niet terug.

Films en series

En dan is er natuurlijk nog het fameuze film- en serieaanbod van Prime Video. Daarvoor word je omgeleid naar de aparte website Primevideo.com, waar je opnieuw dient in te loggen met je Amazon-gegevens. Die website is niet beschikbaar in het Nederlands, maar wel onder meer in het Engels en het Frans. Het aanbod zelf is onderverdeeld in ‘Movies ‘ en ‘TV Shows’, met in elke rubriek nog een heleboel onderverdelingen volgens genre.

Wij troffen er zowel klassieke als nieuwe films aan, maar de belangrijkste troef zijn naar onze mening toch vooral de exclusieve series van Amazon. Naast het gehypete The Grand Tour (met de voormalige presentatoren van Top Gear) vind je hier pareltjes zoals Sneaky Pete, The Man in the High Castle, Transparent, Red Oaks, The Path, Mozart in the Jungle, Bosch en American Gods. Via Google vind je nog tal van andere lijstjes met aanraders, maar die zijn daarom niet altijd beschikbaar in ons land.

In tegenstelling tot andere – maar duurdere – videostreamingdiensten zoals Netflix of Telenet Play (More) is het aanbod van Prime Video weliswaar voornamelijk Engelstalig. Wij troffen er nog geen twintig Nederlandstalige series aan, en die richten zich dan nog louter tot een jeugdig publiek (zoals SpongeBob SquarePants, iCarly, Dora the Explorer en Shaun the Sheep). Ben je op zoek naar anderstalige series of films met onderschriften in het Nederlands? Dan kun je voorlopig kiezen uit een 120-tal titels.

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content