Afschaffing cash ligt opnieuw op tafel
De afschaffing van cash is al meer dan eens voer voor discussie geweest. Deze keer wil DNB, de grootste bank van Denemarken, komaf maken met biljetten en muntstukken
Volgens de Deense bank DNB biedt de afschaffing van cash alleen maar voordelen, zoals “de criminaliteit een halt toeroepen en de illegale circuits lamleggen”. Dat schrijft de nieuwswebsite Business Insider. DNB-directielid Trond Bentestuen stelt dat er 50 miljard Noorse kronen (5,3 miljard euro) in omloop zijn. Daarvan is slechts 40 procent afkomstig van de centrale bank. “Dat betekent dat 60 procent van het geld buiten elke controle staat.” Volgens Bentestuen is dat te wijten aan geld dat buiten het legale circuit circuleert.
Ook in België pleiten verscheidene topeconomen voor de afschaffing van cash. Zo is Geert Noels, de hoofdeconoom van Econopolis, een voorstander. Volgens hem is de overschakeling naar een samenleving waar je enkel elektronisch kunt betalen onvermijdelijk. “Papier is niet meer van deze tijd. We doen tegenwoordig alles digitaal, behalve net datgene wat heel precies zou moeten zijn: betalingen”, zei hij in De Wereld Vandaag op Radio 1. Vorig jaar pleitte ook de Duitse econoom Peter Bofinger voor de afschaffing van contant geld.
Contactloos betalen
Maar het zal nog een tijdje duren vooraleer iedere Belg met zijn betaalkaart betaalt als hij een winkel of zijn stamcafé bezoekt. Dat beaamde Jean-Marie de Crayencour, de directeur van Visa BeLux, tijdens de voorstelling van de jaarresultaten van Visa. Uit cijfers van Visa blijkt dat in de retailsector nog 60 miljard euro in cash wordt voldaan. “We willen minstens een deel daarvan vervangen door betalingen via bankkaarten”, aldus Crayencour. Onder meer contactloos betalen moet daarvoor zorgen. Visa treedt daarmee in de voetsporen van onder meer KBC en Beobank. Daarnaast wil Visa de markt van de debetkaarten veroveren met V-pay.
Ook andere bedrijven experimenteren met alternatieve manieren van betalen. Zo werken ABN Amro en Mastercard samen aan Selfiepay, mobiel betalen door middel van gezichtsherkenning. In augustus zijn ze gestart met tests bij 750 personen. De testperiode loopt tot 1 juli 2016.
Betalen met smartphone
Apple probeert op zijn beurt voet aan wal te zetten in Europa met Apple pay. De computergigant heeft het concept al gelanceerd in Groot-Brittannië. Dankzij de betaalmethode kunnen eigenaars van een iPhone of iWatch betalingen verrichten door hun toestel tegen een betaalterminal te houden. Ook Android maakt werk van zo’n betaalsysteem.
Het zal volgens sceptici nog een tijd duren vooraleer zulke betaalmethodes van de grond raken in België. Om te beginnen is het niet duidelijk of handelaars bereid zijn de nieuwe betaalmethode te accepteren. Daarnaast stellen veel gebruikers zich vragen bij de veiligheid. De Belgen blijven bovendien vasthouden aan hun biljetten en muntstukken. “In België is cash nog altijd king”, zegt Francis Chlarie van BelPay in De Tijd. “Zolang er geen gemakkelijker betaalproduct dan cash bestaat, zal het blijven bestaan.”
Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier