‘Visa V PAY in 2017 op Belgische markt’

© Belga
Bruno Leijnse Redacteur bij Trends

Country manager Jean-Marie de Crayencour van Visa is formeel: in 2017 breekt Visa met debetkaarten door in België. Tot nu kozen de Belgische banken steevast voor Bancontact/Mister Cash en Maestro.

“Wij hebben V PAY op al onze markten geïntroduceerd. We zullen hetzelfde doen in België”, voorspelt countrymanager Jean-Marie de Crayencour van Visa ferm bij de voorstelling van de jaarresultaten. V PAY is de debetkaart van Visa Europe, de Visa-tegenhanger van Maestro van Mastercard, die in België alomtegenwoordig is.

Daarentegen is V PAY onder meer al op de markt in Duitsland, Frankrijk, Italië, Polen, Zwitserland, Bulgarije, Nederland en Luxemburg. België zal volgen, voorspelt de Crayencour. “2016 is het jaar van de voorbereiding. We bespreken met de kaartverwerkers en kaartfabrikanten de technologie en de keuzes voor een commerciële lancering in 2017.”

Finale stadium

Visa België kondigt al jaren de komst van V PAY aan. Ondertussen houden de Belgische banken vast aan Maestro. Heeft Visa de contracten al binnen? “Wij zijn in het finale stadium”, zegt De Crayencour. “We onderhandelen met verschillende banken. Ik kan nog niet zeggen met wie. Het gaat niet tegen Bancontact. De banken waarmee we praten zullen hun Bancontact-Maestro-combinatie vervangen door Bancontact-V PAY. Dat brengt Visa op nieuw terrein in 2017”.

België is voor Visa een uitzondering in Europa. “Het merendeel van ons volume in Europa is in debetkaarten. De Carte Bleue in Frankrijk is gebaseerd op Visa debit. In Groot-Brittannië zijn de debetkaarten gebaseerd op Visa”, legt de Crayencour uit.

Hij wijt de achterstand in België aan de beslissing van de Belgische banken om Bancontact/Mister Cash te behouden – in tegenstelling tot bijvoorbeeld de Nederlandse banken, die hun eigen nationale schema hebben opgegeven. Bovendien kwam de financiële crisis van 2008 op een slecht moment voor de verspreiding van V PAY. “Dat heeft hun investeringen in nieuwe technologie vertraagd”, voert de Crayencour aan.

Visa schept geld

Visa Europe heeft een schitterend 2015 achter de rug. De inkomsten stegen 25 procent tot 2,31 miljard euro. De kosten bleven voor het vierde opeenvolgende jaar vlak op 779 miljoen. Op die manier kon Visa Europe 739 miljoen euro teruggeven aan zijn leden-aandeelhouders in de vorm van kortingen of gezamenlijke investeringen. “Van elke 5,7 euro die in Europa wordt uitgegeven, loopt 1 euro via Visa”, zei Albrecht Kiel, verantwoordelijk voor de Benelux en Duitstalig Europa bij Visa. Het ging om 39,9 miljard transacties en een stijging van de uitgaven op het verkooppunt met 7,7 procent tot 1580 miljard euro. De groep heeft in de jongste 100 maanden niet één dienstonderbreking gehad, zei hij.

In België stegen de uitgaven per kaart in de verkooppunten (e-handel inbegrepen) met 5,8 procent. Voor dit jaar verwacht de Crayencour een gelijkaardig of zelfs een iets hoger stijgingsritme. Enerzijds heeft de recente Europese regulering de kostprijs van de transacties verlaagd, anderzijds is er in België nog een bedrag van 60 miljard euro aan cash in de kleinhandel in omloop, dat door elektronisch betalen kan worden verdrongen, meent hij.

Commerciële Visa-kaarten in opmars

In de e-handel alleen steeg het gebruik van Visa met 20 procent. Volgens Visa geeft dat aan dat het merk daar aan marktaandeel wint. Uitgaven met commerciële kaarten, uitgereikt aan ondernemingen, stegen met 9,2 procent. Ook het aantal contactloze betalingen stijgt. Volgens Visa is nu al 30 procent van het terminalpark geschikt voor contactloos betalen. Tegen eind dit jaar zou dat percentage verdubbelen, meldt Visa.

Visa Europe is overigens aan het fuseren met zijn wereldwijde tegenhanger Visa Inc. Dat zou nog in het tweede kwartaal gebeuren, tenzij de regulatoren stokken in de wielen steken, meent Albrecht Kiel. De nieuwe groep zou 2,9 miljard betaalkaarten in 240 landen bedienen, met een netto-omzet van 15,5 miljard dollar.

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content