‘Werknemers Caterpillar die nu al werk vinden, moeten ook ontslagvergoeding krijgen’

© BELGA

Volgens Open VLD hebben alle werknemers bij Caterpillar recht op een ontslagvergoeding, ook al gaan ze meteen elders aan de slag.

De liberale partij wil vermijden dat werknemers hun zoektocht naar ander werk staken in afwachting van hun ontslag om zo een ontslagvergoeding te krijgen. “Zij zouden van werk moeten kunnen veranderen zonder dat ze hun rechten verliezen binnen het sociaal plan waarover directie en vakbonden straks onderhandelen”, zei Egbert Lachaert (Open VLD) gisteren aan premier Charles Michel (MR) en minister van Werk Kris Peeters (CD&V) tijdens een speciale zitting in de Kamer over de aangekondigde sluiting van de vestiging van Caterpillar in Gosselies.

Wet-Renault

Wie vertrekt, misloopt de ontslagvergoeding die onderhandeld wordt”

Lachaert benadrukte dat de procedure rond collectief ontslag binnen de wet-Renault nog lang kan aanslepen “en ondertussen blijven de werknemers in het ongewisse.” “Ze zijn officieel nog niet ontslagen en wie vertrekt, misloopt de ontslagvergoeding die onderhandeld wordt”, aldus de liberaal.

De wet Renault werd op 13 februari 1998 in het leven geroepen na de drastische sluiting van Renault Vilvoorde in 1997. Die wet beschrijft onder meer welke procedures een werkgever moet volgen bij een collectief ontslag. Die wet moet een collectief ontslag vermijden of de klap verzachten voor de werknemers. Maar door de lange procedures weten de werknemers meestal niet waar ze aan toe zijn.

Daarom wil Lachaert vermijden dat werknemers zichzelf in de voet schieten door een nieuwe job te weigeren. Hij pleit daarbij automatische toekenning van de ontslagvergoeding bij herstructureringen van meer dan 1.000 werknemers. Hij wijst er bovendien op dat het regeerakkoord erin voorziet dat de wet-Renault wordt aangepast met kortere procedures die werknemers sneller duidelijkheid geven. (NS)

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content