Hoe wapen je je tegen factuurfraude?
Consumenten worden geregeld geconfronteerd met factuurfraude. Daardoor maken ze zonder het te beseffen geld over naar de rekening van een oplichter.
Bij factuurfraude werken oplichters meestal op dezelfde manier. Eerst onderscheppen ze de uitgaande facturen van bedrijven uit postbussen in industrieterreinen of uit postsorteercentra. Vervolgens wijzigen ze het rekeningnummer van de begunstigde door datgene van een handlanger en doen ze de facturen opnieuw op de post.
Als onwetende klant ontvang je een factuur die er heel normaal uitziet. Alleen het rekeningnummer waarop je het vermelde bedrag stort is vals. Wanneer je nadien een herinnering of aanmaning krijgt en de fraude aan het licht komt, is de oplichter er al lang met je geld vandoor.
Wat kan je hiertegen doen?
1. Vraag steeds een kopie van de inkomende factuur via e-mail. Vergelijk of het rekeningnummer overeenkomt met datgene op het papieren document.
2. Check of de factuur een eerder gebruikt rekeningnummer van de leverancier vermeldt. Als gebruiker van internetbankieren kan je gemakkelijk nagaan of het nummer hetzelfde is als datgene in de lijst van je bewaarde begunstigden.
3. Is dit niet het geval, of voer je voor de eerste keer een betaling uit naar de leverancier? Kijk dan of het rekeningnummer op de factuur overeenkomt met datgene dat vermeld staat op bijvoorbeeld een eerder ontvangen offerte, het briefpapier of de website.
4. Geeft dit geen uitsluitsel, telefoneer dan naar een vast en reeds gekend telefoonnummer van het bedrijf om te checken of het rekeningnummer wel klopt. Bel niet naar het telefoonnummer dat op de factuur zelf staat, want fraudeurs kunnen ook dat nummer vervalsen.
5. Overweeg om je facturen via Zoomit te ontvangen. Via deze functie in internetbankieren kan je ze met een eenvoudige druk op de knop betalen in een beveiligde omgeving. Dit kan intussen al voor facturen van verschillende nutsbedrijven, telecomproviders, verzekeraars, leasingbedrijven, overheidsdiensten, enzovoort.
Toch in de val getrapt?
Ben je toch het slachtoffer geworden van factuurfraude, breng dan je bank zo snel mogelijk op de hoogte. Die zal dan alsnog trachten om het gestorte geld te recupereren. Licht ook de bankinstelling van het vervalste rekeningnummer in, en leg sowieso een klacht neer bij de politie.
Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier